Basiliek la Virgen de la Victoría

El Santuario de la Virgen de la Victoria is één van de meesterwerken uit de 17e eeuw. Deze kerk is niet heel bekend en wordt door de reizigers nog wel eens overgeslagen. Ook niet alle inwoners van Malaga kennen dit gebouw. Dat terwijl er juist zo veel te zien is in deze kerk! Magnifiek Malaga vertelt je er graag meer over.

Locatie

Basiliek la Virgen de la Victoria is gevestigd buiten het centrum van Malaga op de Plaza del Santuario. Deze kerk is gebouwd op dezelfde plaats waar het kamp zich bevond van de katholieke koningen tijdens de verovering van Malaga in 1487. Vanaf deze plek vochten de katholieke koningen tegen de Moorse bezetters van Malaga. Na de overwinning werd er op deze plaats een klooster met kapel gebouwd. Aan het eind van de 17e eeuw nam graaf Buenavista het initiatief om hier een basiliek te bouwen. Het werd onder andere gebouwd om het beeld van Santa Maria de la Victoria te huisvesten. Virgen de la Victoria werd als patroonheilige van de stad gezien.

Familiegraf

De initiatiefnemer, graaf van Buenavista, liet tijdens de bouw van de basiliek een familiegraf maken. Het graf werd versierd met beelden van de familie van graaf van Buenavista. Het is een erg indrukwekkende ruimte. Zeker doordat de muren zwart zijn en daarop met wit is geschilderd. Deze muren zijn beschilderd met witte doodshoofden en botten. Echter heeft deze familie nooit kinderen gekregen, dus de graven zijn leeg gebleven. De crypte van de graven van Buenavista staan nu symbool voor de dood en de weg daar naar toe.

Wie is Virgen de la Victoria?

Virgen de la Victoria is de patrones en werd als belangrijke beschermheilige van de stad gezien door de mensen uit Malaga. In Basiliek la Virgen de la Victoria bevindt zich een altaar met het beeld van haar. Hierboven bevindt zich een prachtige, 20 meter hoge, kapel. Naast de kapel bevindt zich een kamertje met verschillende giften die geschonken zijn aan Virgen de la Victoria. Onder andere een mantel van ontwerper Christian Dior, geschonken door prinses van Kapurthala.

Processie

Ieder jaar wordt er op 8 september een processie gehouden. De kerk viert dan de geboortedag van Virgen de la Victoria. Het beeld van Virgen de la Victoria wordt door de straten van Malaga gedragen vanaf de kathedraal terug naar de Santuario de la Victoria. Er wordt tijdens deze processie veel gedanst en gezongen door het bestuur, de geestelijken en de duizenden inwoners en bezoekers.

Prijs
€2,00 (algemeen)
€1,50 (65+ en groepen

Locatie
Plaza del Santuario 8
29013 Málaga

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 8.30-12.45 en 18.00–20.00 uur
Zondag: 8.30–13.00 uur

Bezoek aan de crypte: dinsdag t/m zaterdag: 10.00–13.00 uur (duur: 45 min)

Comments are closed.