Pablo Ruiz Picasso

Een van de bekendste Spaanse kunstschilders is Pablo Picasso(1881 – 1973). Hij is geboren in Malaga. Naast kunstschilder was Picasso ook beeldhouwer, grafisch vormgever, sieraadontwerper, keramist en tekenaar. Op deze pagina is meer te lezen over deze bijzondere kunstenaar.

Algemeen

Pablo Picasso is geboren in Malaga op 25 oktober 1881, als eerste zoon van zijn ouders. Zijn vader was kunstenaar, dus kunst werd er met de paplepel ingegoten. Hij was een bijzondere student. Op zijn veertiende deed hij toelatingsexamen voor de Llotja school en mocht hij de eerste twee klassen overslaan. Hoewel Picasso geboren is in Malaga, was hij de rest van zijn leven veel in andere steden. Hij is afgestudeerd in Barcelona en daarna vertrokken naar Parijs.

Stijl

Samen met Georges Braque ontwikkelde Picasso het kubisme. Deze stijl bloeide op in de periode 1905-1915. Kenmerkend voor deze stijl zijn het afgevlakte volume, verwarrend perspectief en de verschillende standpunten die worden gebruikt.

Periodes

Het werk van Picasso kan in verschillende periodes worden ingedeeld.

Blauwe periode

In deze periode maakte hij sombere schilderijen. Blauwe periode zegt het al, hij maakt voornamelijk gebruik van de kleuren blauw, groen, zwart en paars.

Roze periode

Picasso werd minder somber en begon gebruik te maken van de zachtere tinten als blauw en roze. Zijn schilderijen uit deze periode zijn geïnspireerd op het circus, dat hij vaak bezocht.

Kubistische periode

Tijdens zijn kubistische periode ontwikkelde hij het Kubisme samen met Braque. Hij wordt daarom ook gezien als uitvinder van deze stroming.

Klassieke periode

Tijdens deze periode voelde Picasso zich eenzaam en afgezonderd. Hij trouwde in deze periode een vrouw uit hogere kringen en ging werken maken die doen denken aan de tijd van de renaissance en neoclassicisme.

Surrealistische periode

In deze periode kwam het surrealisme op. Picasso raakte hierdoor geïnspireerd en begon zowel surrealistische beelden als schilderijen te maken.

Schilderwerken

Picasso heeft voornamelijk schilderwerken gemaakt. Belangrijke werken van hem zijn:
– Guernica–Picasso heeft dit schilderij gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Guernica door de fascisten.
– Les Demoisellesd’Avignon- een van Picasso´s grootste werken. Op het doek zijn vijf prostituees te zien die je als kijker aanstaren. Bijzonder aan dit schilderij is dat de vrouwen er niet aantrekkelijk uitzien en hun lichamen rare vormen hebben.
– De absintdrinkster- dit is een schilderij uit zijn ´blauwe´periode. De titel van het schilderij zegt het eigenlijk al, maar op het doek is een jonge vrouw te zien achter een glas absint.

Wist je dat Picasso..

– Een leuk leven had met verschillende vrouwen die hij ook gebruikte in zijn schilderwerken?
– Bij meerdere vrouwen een kind heeft gekregen. Zijn eerste zoontje, Paulo, heeft Picasso in een paar schilderijen gebruikt.
– In 1911 beschuldigd is van het stelen van de Mona Lisa. Eigenlijk werd een vriend van hem verdacht, maar hij heeft Picasso aangewezen als verdachte. Gelukkig werd Picasso na verhoord te zijn, weer vrijgelaten.

Tip

– Tijdens je bezoek aan Malaga, is het leuk het museum van Picasso te bezoeken. Het museum heeft een collectie van maar liefst 233 werken van Picasso.

Comments are closed.