Noche de San Juan

Deze festiviteit gaat vooral om plezier maken met vrienden en familie. Tijdens de nacht van 23 op 24 juni barst het feest los op het strand met enorme vreugdevuren, muziek, dansen en bijzondere rituelen.

In de provincie van Málaga beginnen de festiviteiten vaak al twee dagen van te voren, maar het feest bereikt toch echt zijn hoogtepunt op de Noche de San Juan. Deze magische nacht is de langste nacht van het jaar en het begin van de zomer.

Vreugdevuren

De vreugdevuren worden gemaakt door de bewoners zelf. Iedereen kan zijn steentje, of in dit geval een stuk hout, karton of papier, bijdragen. Je zult waarschijnlijk ook wel wat afgedankte meubelstukken in de vreugdevuren vinden, dit is voor de Spanjaarden een handige manier om er vanaf te komen en het vuur blijft er nog eens langer door branden ook!

Poppen

Naast de enorme vreugdevuren zullen er ook wat poppen in brand gestoken worden. Deze poppen staan representatief voor bekende of religieuze mensen. Ook de poppen zijn door de mensen zelf gemaakt en zullen om middernacht verbrand worden. Het verbranden van de poppen zou geluk moeten brengen, maar vaak gaat het toch meer om plezier maken.

Rituelen

Het verhaal gaat dat wanneer je precies om middernacht de zee in gaat, je gezegend zult zijn met eeuwige schoonheid. Bovendien zou het ook de kwade geesten uit het lichaam verdrijven. Het is een erg bijzonder gezicht om de zee vol te zien staan met mensen, terwijl het felle licht van de vuren weerkaatst op het water.
Een ander ritueel is drie keer over het vreugdevuur heen springen. Wanneer je dit doet zal je lichaam worden gezuiverd en al je problemen zullen verdwijnen.

Tips

• Neem voldoende drinken mee; het feest zal doorgaan tot zonsopkomst.
• Vergeet niet een handdoek of trui mee te nemen voor als je van plan bent de zee in te gaan.
• Het kan ontzettend druk worden op het strand, dus let goed op jouw spullen.

Comments are closed.