Vissersdorpjes

Het is moeilijk te geloven dat de Costa del Sol niet was hoe wij het nu kennen; glamoureuze hotels, de beste visrestaurants van het land en miljoenen toeristen die elk jaar hier naartoe stromen. Maar ongeveer een eeuw geleden was de belangrijkste en vrijwel de enige industrie de visvangst. Laat je meeslepen naar vroegere tijden van de Costa del Sol door een bezoekje te brengen aan de authentieke vissersdorpjes van Malaga.

Baños del Carmen

Playa-Balneario Nuestra Señora del Carmen, oftewel los Baños del Carmen is een mooi groen gebied dat er jammer genoeg een beetje vervallen bijligt. Er zijn 2 tennisbanen, waar het eerste tennistornooi van Malaga werd georganiseerd.

Voor de burgerij
Dit groene gebied werd gebouwd op de ruïnes van de Monte San Telmo in 1920 als recreatiegebied voor de hogere klassen van die tijd. Vroeger werd het strand gescheiden voor mannen en vrouwen. Ze moesten apart baden en hier werd deze gewoonte ook als eerste verbroken.
Deze antieke badplaats was in het begin van de 20e eeuw de perfecte plaats om te ontspannen voor de burgerij van Málaga. Het strand is niet zo heel groot en tegenwoordig komt vooral de wat alternatieve jeugd hier chillen op het strand.

Gaaf paviljoen
Nu vind je er nog steeds het mooie stukje strand, een wandelpark en een bar. Hetgeen dat meteen in het oog springt is het paviljoen op het strand dat ooit is aangelegd voor een rijke man uit Málaga. In het paviljoen is een restaurant en een bar gevestigd. Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht over de zee.

Pedregalejo

Vroeger geloofden ze dat de naam afkomstig was van ‘pedregal’, een stenen weg in het water die doorloopt tot in Baños del Carmen, gevormd door de steengroeven van de toren van San Telmo. Later vonden ze echter de naam Pedregalejo terug op een kaart van in de late 18e eeuw.

Verse vis

Vroeger was het een vissersdorpje en dit is nog duidelijk te zien aan de kleine huisjes aan de dijk. De stranden van Pedregalejo waren tijdens de zomers in 19e en 20e eeuw het populairst bij de Malageense burgerij. In dit charmant visserdorpje heerst nog steeds de traditie om de vers gevangen vis ‘a la parilla’ klaar te maken. Het zijn de bekende Malageense Espetos de Sardines (gegrilde sardines). De vis wordt lekker gegrild op authentieke Malageense wijze in kleine vissersbootjes op het strand.

Ambachtelijke houten bootjes

Het strand van Pedregalejo ligt op 15 minuten fietsen en 45 minuten wandelen vanaf het stadscentrum. De badplaats bestaat voornamelijk uit allemaal kleine baaitjes naast elkaar. De bekendste bezienswaardigheid is ‘La Carpintería de Ribera de los Astilleros Nereo de Pedregalejo’. Astilleros Nereo is één van de oudste traditionele scheepswerven in Spanje gewijd aan de ambacht van houten bootjes. In het gebouw van ‘Astilleros Nereo’ ligt het ‘Museo Etnográfico del Patrimonio Marítimo de Andalucía’ waar je de gebouwde of gerepareerde bootjes kan bewonderen. Het museum is opgenomen in het historisch erfgoed van Andalusië.

Openingstijden
Maandag tot vrijdag: 10.00 – 14.00 en 16.00 – 19.00
’s Zaterdags: 10.00 – 14.00

El Palo

De naam zou afkomstig zijn van de palen (palos) die zich aan de waterkant bevonden en dienden als steun voor de dames die in de zee wilden baden.
El Palo ligt op slecht 7 km afstand van het centrum van Malaga. Al wandelend ben je er in 50 minuten en met de fiets ben je er binnen 20 minuutjes. Als je er liever naartoe wilt met de bus, dan kan je lijn 3 op het bustation Alameda Principal nemen.

Mooi uitzicht

Hier ruik je ook al meteen de geur van de dagverse vis. Ook hier kan je tijdens een typische Malageense maaltijd genieten van het mooie uitzicht van de Middellandse zee. Ook het strand van El Palo bestaat uit kleine stranden die als kleine baaien zijn aangelegd. Verder worden er in El Palo allerlei evenementen en feesten georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de culturele week die georganiseerd wordt door de inwoners en buren van El Palo. Dan is er nog de bekende nacht van ‘San Juan’, wanneer er kampvuren en vuurwerk op het strand word opgestoken.
Langs het strand zijn heel wat goede restaurants/chiringuitos met lokale gerechten van hoge kwaliteit te vinden. Natuurlijk is de verse vis dagelijks het hoogtepunt in de restaurants.

Spaanse taallessen

Zowel in Pedregalejo als in El Palo vind je de grootste concentratie van Spaanse taalscholen- en academiën van het hele land. Vooral tijdens de zomermaanden zijn er veel inschrijvingen voor de Spaanse taallessen. Hierdoor tellen de stranden tijdens de zomer een groot aantal buitenlandse studenten.

La Cala del Moral

Iets verder dan El Palo ligt La Cala del Moral, nog een oud vissersdorpje.

‘El Paseo Marítimo El Cantal’ is de wandeldijk die la Cala del Moral verbindt met de kust van El Rincón de la Victoria. De boulevard is 1,3 km lang en je vindt er tal van visrestaurantjes.

‘La Cala del Moral’ wordt gescheiden van Rincón de la Victoria door de helling van El Cantal en in de 20e eeuw was het een soort van toevluchtsoord voor de lokale vissers. Een aantal plekjes en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn even te gaan bezichtigen zijn de grot ‘La Cueva del Tesoro’, ‘La Casa de la Cultura’ (huis van cultuur) en het etnografisch museum ‘El Museo Municipal de Artes y Tradiciones Populares’.

Openingstijden La Cueva del Tesoro (gids inbegrepen)
Dagelijk geopend: 10.45 – 11.30 , 12.15 – 13.00 en 15.45 – 17.15

15 juni tot 15 september: 10.45 – 11.30 en 12.15 – 13.00
16.45 – 17.30 en 18.15 – 19.00

Openingstijden La Casa de la Cultura
Dagelijks geopend ( 1 juni tot 15 september): 9.00 – 14.00

Openingstijden El Museo Municipal de Artes y Tradiciones Populares
Dinsdag tot zaterdag: 10.00 – 13.00 en 16.00 – 19.00
Zondag: 11.30 – 14.00

El Rincón de la Victoria

Deze badplaats is heel populair onder de lokale bevolking en heel wat Spaanse families hebben hier hun vakantiehuisje staan. Aan het begin van de wandeldijk zie je een kleine kapel van ‘La Virgen del Carmen’, patroonheilige van El Rincón de la Victoria. Het eindpunt van de zeedijk ligt op zo’n 15 kilometer van het centrum van Málaga.

De oorsprong van de gemeente gaat terug tot in de prehistorie, wat blijkt uit archeologische ontdekkingen. Tegenwoordig is Rincón de la Victoria een toeristisch centrum van de Costa del Sol.

De badplaats staat ook bekend om zijn stranden en culturele bezienswaardigheden.

Verdedigingstorens

‘Los torres almenaras’ (‘La torre del Cantal en La torre de Benagalbón’) zijn twee bakens die defensieve doeleinden hadden in het Rijk van Granada. In de 14e eeuw werden deze bakens gebouwd om de kusten te beschermen tegen piratenaanvallen.

‘Casa fuerte Bezmiliana’ is het bekendste monument in El Rincon de la Victoria.
De citadel is gebouwd in 1766 als complement van de militaire defensie en was ook bedoeld om de piraten te verjagen.

Tips

• Weet je de weg niet? Vanaf de haven loop je de hele wandelpromenade af vanaf Muelle Uno naar het Malagueta strand en vanaf daar volg je gewoon de boulevard.
• Als het een heel zonnige dag is, neem dan vooral zonnebescherming (zonnecrème, hoofddeksel) mee want het is een heerlijke route om te genieten van het mooie uitzicht en de stralende zon en er is relatief gezien weinig schaduw.

Comments are closed.