Fiestas de la Virgen del Carmen

Er zijn veel feestelijke herdenkingen in Spanje, die aan heiligen zijn gewijd. De verering van de Virgen del Carmen is daar één van én een bijzondere! Het eren van deze vrouw vindt namelijk plaats op het water! Als inwoner van Spanje, maar ook zeker als bezoeker van Spanje, is het leuk om deze processies mee te maken. Het maakt niet uit of je gelovig bent of niet; het is zeker een bezoekje waard!

Wie is Virgen del Carmen?

Virgen del Carmen is een andere benaming voor de heilige maagd Maria. Maria had veel verschillende benamingen, waaronder ‘Nuestra Señora del Carmen’ en ‘Santa María del Monte Carmelo’. De benaming Virgen del Carmen kreeg Maria omdat ze werd gezien als beschermheilige van vissers en zeelieden en is daarmee de koningin van de zee. Ieder jaar op 16 juli wordt Virgen del Carmen geëerd in verschillende Spaanse kustplaatsen. De lengte en gewoonte van de vieringen variëren per stad. In de meeste plaatsen wordt er één dag een processie gehouden, maar in Malaga wordt het meestal twee dagen gevierd.

Processie Virgen del Carmen

In tegenstelling tot de droevige processies tijdens Semana Santa, zijn de processies van Virgen del Carmen juist heel feestelijk en uitbundig. Het beeld van de heilige maagd Virgen del Carmen wordt deze dag gedragen vanaf de kerk ‘Parroquia Nuestra Señnora de las Angustias’ richting het plein ‘La Plaza del Padre Ciganda’. Dit plein ligt gelegen aan het strand. De straten waar de beelden doorheen gedragen worden, zijn uitgebreid versierd. De mensen kijken langs de kant en vanuit de huizen toe hoe de beelden richting het strand gedragen worden. De beelden gaan ’s avonds rond 22:30 het water op, waar veel mensen vanaf het strand mee genieten. Ook ligt het water vol met versierde bootjes, waarin mensen toekijken en mee varen met de beelden. Na afloop wordt er nog uitgebreid gegeten en gedronken op het strand tot in de late uurtjes.

Waarom zijn de processies in Malaga zo uitgebreid?

Malaga heeft twee wijken, El Palo en Pedregalejo, welke bekend staan als de visserswijken van Malaga. Aangezien Virgen del Carmen de beschermheilige is van de vissers en zeelieden, zijn dit de plaatsen waar zij nóg uitgebreider geëerd wordt. In Malaga worden de processies, in tegenstelling tot de andere plaatsen in Spanje, niet één dag, maar twee dagen gehouden. De eerste dag is de normale processie, zoals deze in andere steden gehouden wordt. Op de tweede dag, de zondag na 16 juli, wordt er in de havenwijk Percel en de wijk La Malagueta nog een processie gehouden. Op het strand van La Malagueta worden de beelden van Virgen del Carmen opgedoken door duikers. Ook dat wordt groots gevierd op de stranden. ’s Avonds vindt er weer een processie plaats. De beelden zullen nu teruggedragen worden naar de kerk waar het vandaan kwam.

Tip: Wanneer je niet van de drukte houdt, kun je ook een kleedje meenemen en vanaf een afstand kijken op een van de naastgelegen stranden.

Comments are closed.