Dagje Cordoba

Cordoba heeft een rijke geschiedenis en is ook door verschillende volken bewoond. De stad is opgericht door de Romeinen, maar een van de meest invloedrijke periodes was het Kalifaat Córdoba. Een kalief is een staat die wordt bestuurd door een volger van de Islam. Hierdoor zijn er in deze periode veel Islamistische bouwwerken gebouwd, wat een hele unieke sfeer geeft aan Cordoba.

Het kalief duurde van 929 tot 1031 en maakte Cordoba tot een van de belangrijkste steden in de wereld met ook het hoogste inwonersaantal (rond de 500.000). Hieronder staan de meest bijzondere bezienswaardigheden in Cordoba!

Mezquita (Moskee en Kathedraal)

Een trip naar Cordoba is niet compleet zonder een bezoekje aan de Mezquita, wat moskee in het Spaans betekent. Door de eeuwen heen is er gebouwd aan de moskee, waardoor je verschillende bouwstijlen kunt herkennen. Zo staat er midden in de grote moskee een kerk die de christenen gebouwd hebben toen zij de stad overnamen. Bij binnenkomst van de moskee zal je onder de indruk zijn! Let hier vooral op het licht dat door de vier koepeltjes naar binnen valt, dit creëert regelmatig unieke effecten op de vloer!

Om een nog beter beeld te geven van deze unieke moskee staan hieronder nog wat indrukwekkende feitjes plus de openingstijden:

 • In de Mezquita staan 856 zuilen
 • De Mezquita is de op een na grootste moskee ter wereld
 • Waar nu de Mezquita staat, stond eerst een tempel en een kerk
 • De Mezquita in Cordoba is elke dag van de week geopend.
Bestel toegangskaarten + rondleiding voor de de Mezquita

Bestel hier alvast een toegangskaartje voor de Mezquita inclusief rondleiding van een gekwalificeerde Engelstalige gids.

Al Madinah al Zahra

Ruïnes van een oude rijke stad. Klinkt dat interessant? Dan is een bezoekje aan Al Madinah al Zahra echt iets voor jou! Deze stad is vroeger gebouwd in opdracht van een rijke kalief, om de wereld te laten zien hoeveel geld hij had. Dit vertoon was echter van korte duur. De bouw startte in de 10e eeuw en duurde 40 jaar. In de 11e eeuw werd de stad alweer met de grond gelijk gemaakt door een aanval.

Dit laat echter wel hele indrukwekkende ruïnes achter van de ooit zo glorieuze stad! Al Madinah al Zahra is wel acht kilometer verwijderd van Cordoba. Je kan natuurlijk met eigen vervoer Al Madinah al Zahra bezoeken, maar mocht dit geen optie zijn dan is een taxi een goed alternatief. De openingstijden zijn:

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 – 20.30 uur
 • Zondag: 10.00 – 14.00 uur
 • Entrée is gratis
Boek alvast de Hop on – Hop off bus

Je kan Cordoba op een relaxte manier ontdekken met de Hop on – Hop off bus. Deze bus gaat lange de mooiste bezienswaardigheden en heeft 17 haltes waar je in en uit kan stappen. Bestel hier direct een ticket en voorkom eventuele wachtrijen.

Alcázar de los Reyes Cristianos

Als koning heb je natuurlijk niet genoeg aan een mooi huis, je hebt simpelweg een paleis nodig. Zo dacht men ook toen het Alcázar de los Reyes Cristianos werd gebouwd. Oorspronkelijk voor koning Alfonso XI, de koning van Castilië en León. In dit paleis hebben gesprekken plaats gevonden met een belangrijke ontdekkingsreiziger… het heeft iets te maken met het ontdekken van Amerika…

Dit paleis heeft prachtige tuinen met mooie waterpartijen waar je lekker tot rust kunt komen. Om daarna de indrukwekkende Romeinse mozaïekwerken binnen in het paleis te bewonderen. De openingstijden zijn:

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 – 14:00 en 17:30 – 19:30 uur
 • Zondagen en feestdagen: 9:30 – 14:30 uur
 • Een kaartje kost €4,50 behalve op vrijdagen, dan is het gratis! Er zijn in het voorjaar en de zomermaanden speciale avondkaartjes waarmee je een water, licht- en geluidshow rondom de waterpartijen kan bekijken. Deze kaartjes kosten €6,80.
Boek de Cordoba Monumenten Tour

Hieronder is het mogelijk om de 3,5 uur durende monumenten tour in Cordoba te boeken. Een Engelstalige gids neemt je mee langs alle hoogtepunten van deze prachtige stad, zoals de synagoge, Alcázar de los Reyes Cristianos, de joodse wijk en de Mezquita. Bestel hier direct deze monumenten tour.

Tips
 • Geen zin om te rijden of om daar een parkeerplek te zoeken? Ga dan met de trein. Een retourtje Cordoba kost rond de € 25 en de rit duurt ongeveer een uurtje. Klik hier om een treinkaartje te kopen bij Renfe.
 • De oude Joodse wijk Juderia is voor sfeerliefhebbers een aanrader! Deze wijk ligt rondom de Moskee en heeft veel schattige huisjes. Hier staat trouwens één van de drie nog bestaande synagogen in heel Spanje!
 • In Cordoba is ook een Arabisch badhuis waar je heerlijk kunt relaxen. Klik hier voor meer informatie
 • Vanaf de oude brug Puente Romano heb je uitzicht op een prachtige zonsondergang over Cordoba.
 • Wil je lekker eten? Ga dan naar La Tranquera. Ze serveren Argentijnse gerechten en tapas. Het is een klein restaurantje, dus reserveren is aan te raden.
 • Ben je bezig met een rondreis? Kijk dan op bij Granada, Ronda en Sevilla voor meer informatie over de omliggende steden.

Comments are closed.