La Romería de Torremolinos

Eind september is een leuke datum om een bezoekje te brengen aan Torremolinos. Je kan nog genieten van de heerlijke temperaturen en meefeesten met de plaatselijke bevolking tijdens de jaarlijkse feestperiode, namelijk ‘La Romería de San Miguel’.

Van vissersdorp tot toeristisch oord

Zoals veel plaatsen aan de Spaanse kust is ook Torremolinos als klein vissersdorp ontstaan en in de jaren 50 uitgegroeid tot een groot oord voor massatoerisme aan de Costa del Sol. De naam ‘Torremolinos’ verwijst naar de vele windmolens die er vroeger stonden. De laatste windmolen die overbleef is nu omgetoverd tot een restaurant.

La Romería de San Miguel

Één keer per jaar wordt er een groot feest gevierd in Torremolinos, namelijk ‘La Romería de San Miguel’. Romería betekent bedevaart, maar in dit geval is het dus meer een bedevaartsfeest. Het feest wordt opgedragen aan de toerist als dank voor hun jaarlijkse trouw tijdens de zomermaanden. Zoals voorgaande jaren zal deze dag weer veel bezoekers lokken naar de mooie badplaats. Er worden tal van eet- en danstentjes opgezet. Er wordt op traditionele muziek gedanst op het plein in het centrum van de gemeente. Het is een soort van grote bijeenkomst van de inwoners van Torremolinos waar buitenstaanders volop van mogen meegenieten.

Fiesta!

Maar de officiële feestdag is de dag van ´San Miguel´en dat valt op 29 september (ook deze dag is een aanrader om mee te maken). Op deze dag gaan de inwoners van Torremolinos door de straten met huifkarren, getrokken door ossen, Er is een processie die opgedragen wordt aan de patroonheilige ‘San Miguel’. Zowel mannen, vrouwen als kinderen dragen op deze dag en de voorgaande dagen hun traditionele flamencokleding en lopen tijdens de optocht achter de karren aan doorheen de straten. Er wordt gedanst op traditionele flamenco muziek en er worden traditionele tapa’s en wijn uitgedeeld.

Las Sevillanas

Af en toe worden er tussenstops ingelast zodat de ossen even tijd hebben om te rusten.Tijdens deze tussenstops dansen mannen en vrouwen ´Sevillanas´. Het zijn traditionele flamencodansen waarin een groep mannen en vrouwen in een soort van battle het tegen elkaar opnemen. De stoet duurt ongeveer 3 uurtjes, nadien gaat het feest verder in ´la campaña. Op een soort veld staan verschillende standjes waar je gratis kan eten en drinken. Op het veld wordt tot in de late uurtjes gedronken en gedanst.

Handige tips

• De makkelijkste manier om in Torremolinos te komen vanuit Malaga centrum is via trein lijn C-1 (Cercanías Málaga-Renfe). Een andere optie is de bus. Je kan in het busstation ‘Muelle de la Heredia’ lijn M-110 Benalmádena nemen. Deze komt langs Torremolinos en je kan het best uitstappen bij de halte ‘Torremolinos centro’. Je kan ook eventueel een auto huren. Kijk hier voor meer informatie over autoverhuur in Malaga.

• Waarschijnlijk heb je geen traditionele kleding in de kast hangen zoals de inwoners van Torremolinos, maar om er wat bij te horen kan je altijd een mooie roos in je haar vastzetten en de mannen kunnen een sjaaltje of een sombrero dragen.

• Het is zeker aan te raden om tegen 11 u ’s morgens plaats te nemen aan de rand van één van de straten waar de optocht langs komt, later wordt het namelijk erg druk en dan kan het zijn dat je er niet meer doorheen komt.

Comments are closed.