Las Alpujarras

In de zuid-Spaanse regio Andalusië op zo’n twee uur rijden van Malaga vind je het bergachtige gebied Las Alpujarras. Hier kun je heerlijk genieten van de natuur en prachtige wandelingen maken met het zonnetje op je bol. Een actieve dag om nooit te vergeten is gegarandeerd!

Een klein stukje geschiedenis

Door verschillende archeologische resten die gevonden zijn, blijkt dat er al mensen woonden in Las Alpujarras in de prehistorie. Later toen de Castillianen in 1492 de stad Granada overnamen, verdrongen zij als het ware de Moren uit de stad wanneer zij zich niet wilden bekeren tot het Christendom. Degenen die hun huidige geloof wilden behouden, moesten natuurlijk toch ergens wonen en daarom trokken zij de bergen in. Zo kwamen zij terecht in Las Alpujarras, dit wordt nu ook wel het laatste toevluchtsoord van de Moren genoemd. De Moorse invloeden zijn in sommige dorpjes in deze omgeving vandaag de dag nog steeds terug te zien in bijvoorbeeld de huizen, de landbouw en de gastronomie. Vooral de oude irrigatiesystemen zijn leuk om te zien. Hierdoor lijkt het wel of je even teruggaat in de tijd in Las Alpujarras, erg bijzonder!

Het landschap en klimaat

Het gebied ligt in het zuiden van de Sierra Nevada en bevindt zich tussen Granada en Almería. Het westelijke deel ligt namelijk in de provincie van Granada en het oostelijke deel ligt in de provincie Almería. Kenmerkend zijn de grote valleien met de hoge bergen eromheen. Het landschap is erg divers en daardoor verschilt het klimaat ook in het gebied. De hoogste top in de Sierra Nevada is bijna 3500 meter hoog en het is daar dan ook best fris! Deze hoge toppen zijn zeker vanuit Las Alpujarras te zien. Mooi om te zien is dat er door de verschillende hoogtes op ieder moment in het jaar andere bomen, planten en bloemen groeien. Zo is er altijd iets te bewonderen en zijn er prachtige kleuren te zien. Meer richting de Middellandse Zee wordt het klimaat bijna tropisch warm waardoor dit heerlijk is voor zonliefhebbers.

Wat te doen in Las Alpujarras?

Voor de avonturiers onder ons is er genoeg te beleven in dit natuurgebied. Zo zijn er prachtige witte dorpen die je kunt bezoeken. Een voorbeeld hiervan is Bubion waar veel witte huisjes tegen de berg aan staan, wat erg mooi is om te zien. Daarnaast kun je het gebied ontdekken op een bijzondere manier, namelijk te paard. De gekwalificeerde gidsen brengen je langs de mooiste plekken terwijl je rond hobbelt op je paard. Dit is niet de enige manier waarop je op een sportieve manier Las Alpujarras kunt bewonderen. Zo kun je ook op een mountainbike een spectaculaire route fietsen of een mooie hike route wandelen. Nog een leuke tip is om vogels te spotten in dit gebied, je komt de meest verrassende soorten tegen! Voor meer informatie over alle activiteiten en begeleide tours kun je kijken op de officiële website van Las Alpujarras.

Water drinken uit de bron

In het gebied vind je verschillende waterbronnen die gevormd worden door het smeltwater vanuit de Sierra Nevada. Dit zorgt voor super heldere bronnen waar je meteen uit kunt drinken. Hoe leuk is dat! Dankzij de handige irrigatiesystemen, die aangelegd zijn door de Moren, ging er vroeger geen druppel van het kostbare water verloren in de warme zomers. In Los Guájares vind je nog een authentiek systeem wat erg leuk is om te zien.

Tips

– Hoewel er veel waterbronnen zijn in het gebied is het belangrijk dat je genoeg water meeneemt als je een tochtje gaat maken!
– Vergeet je fotocamera niet, want er zijn hier erg veel adembenemende uitzichten die je graag nog eens terugziet als je weer in het platte Nederland bent.
– Draag goede schoenen en kleding wanneer je begint aan een wandeltocht, zo ben je er helemaal klaar voor!
– Er zijn veel festivals in Las Alpujarras die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken als je er toevallig bent.

Comments are closed.