Iglesia de San Juan

Wanneer je in het centrum van Malaga bent, zul je er in ieder geval langs lopen: Iglesia de San Juan. Dit is een must-see voor zowel de gelovigen die een moment van bezinning zoeken, als voor degenen die er komen voor de artistieke afbeeldingen, kunstwerken, altaarstukken en verschillende bouwstijlen. Loop zeker eens naar binnen, het is de moeite waard!

De naam Iglesia de San Juan is de Spaanse benaming voor de kerk van apostel Johannes. Iglesia de San Juan is gelegen aan de Calle San Juan en is een christelijke kerk, van grote historische waarde. De kerk is een oude katholieke kerk, verscholen in de smalle straatjes van de binnenstad. Iglesia San Juan Bautista is vooral bekend geworden doordat de beroemde Antonio Banderas in deze kerk gedoopt is. Iglesia de San Juan is één van de vier kerken die gesticht is door de katholieke koningen na de verovering van de stad in 1487. De stijl van het gebouw is te danken aan deze verovering van de stad. In de kerk vind je mooie kapellen en een rijkelijk versierd altaarstuk.

Verschillende stijlen

De kerk was eerst gebouwd in Gotische bouwstijl, maar door historische gebeurtenissen heeft de kerk verschillende ingrepen ondergaan. Door een aardbeving in 1689, werd deze parochie uitgebreid gerenoveerd. Bijvoorbeeld de toren werd nieuw gebouwd na de aardbeving. Er werd toen een andere stijl gebruikt, namelijk de barokstijl. Dit is waarom er nu verschillende stijlen te zien zijn in de kerk. De basis van de kerk is de stijl uit de Renaissance (gotisch) en het altaar is bijvoorbeeld in barokstijl. Ook deze eeuw, van 2005 tot 2009, is de kerk uitgebreid gerenoveerd. Zo zijn alle muren van binnen, die door de regen en veroudering wat grauw zijn geworden, opnieuw geschilderd en zijn nu van beige naar de oorspronkelijke witte kleur geverfd.

De kerk beschikt tegenwoordig over verschillende prachtige kapellen, met drie beuken en een koor. Daarnaast is er een beeld van San Juan te bewonderen, dat gemaakt is in de 17e eeuw door Francisco Ortiz. Alleen het altaar is al een bezoekje waard! Zowel de preekstoel als de vloer is van marmer.

Een mis bijwonen

In de kerk wordt dagelijks een katholieke mis gehouden. Dit is een plechtige bijeenkomst wat in katholieke kerken gehouden wordt. De Heilige Mis is het offer van het lichaam en van het bloed van Jezus Christus, dat op het altaar wordt opgedragen door middel van brood en wijn ter gedachtenis van het Kruisoffer.Gelovig of niet; het is bijzonder om een keer mee te maken en voor iedereen vrij toegankelijk. Deze zijn tweemaal per dag bij te wonen, om 12:00 en 19:30.

Locatie
Calle San Juan 3
29005 Malaga

Openingstijden
Ma t/m za van 10:30 – 13:00 en 17:30 – 20:00
Zo van 10:00 – 12:00

Prijs
Gratis

Comments are closed.