Centre Pompidou

28 maart 2015 was het dan eindelijk zo ver, de opening van het Centre Pompidou in Malaga. In het museum is vooral moderne kunst te bezichtigen. Malaga is inmiddels een echte museumstad met haar 30 musea, waar het Centre Pompidou niet mag ontbreken. Dit museum is zeker een bezoekje waard wanneer je naar Malaga gaat!

Centre Pompidou Parijs

Het Centre Pompidou in Parijs opende haar deuren in 1977 en herbergt een grote collectie van moderne kunst in Europa. Het heeft een collectie van meer dan 100.000 werken uit de periode van 1905 tot nu. Naast verschillende kunstwerken is er ook ruimte voor dans, muziek en theater. Het gebouw van het Centre Pompidou kan worden gezien als een symbool voor de twintigste eeuw. Een modern gebouw met bijzondere architectuur.

Op naar Malaga..

Na Parijs en Metz is nu Spanje aan de beurt voor een vestiging van het Centre Pompidou. Malaga is de cultuurstad en museumstad van het zuiden van Spanje, dus over de keus waar het Centre Pompidou zich zou gaan vestigen hoefde niet lang nagedacht te worden. Naast het Picasso Museum, het Carmen Thyssen museum en het Centro de Arte Contemporáneo, kon het Centre Pompidou niet ontbreken. Het kost de gemeente van Malaga 1 miljoen euro per jaar om de naam Centre Pompidou te dragen. Naast dat het een grote eer is om gekozen te worden als stad voor het centre Pompidou, zal dit museum hoogstwaarschijnlijk ook zorgen voor veel bezoekers naar Malaga.


Alain Seban

Het idee om het Centre Pompidou naar Malaga te halen komt van directeur Alain Seban. Al sinds 2013 is hij bezig om meer centra binnen en buiten Frankrijk te openen. De voorkeur ging wel uit naar een centrum binnen Europa. Het idee is vooral ontstaan vanuit financieel oogpunt. Omdat het Centre Pompidou in Parijs zo´n enorme collectie heeft, lag een groot deel in opslag. Door meerdere musea te openen, kan er met deze collectie geld op gehaald worden in plaats van dat het alleen maar opslag kost.

Het gebouw

Zoals we van het Centre Pompidou gewend zijn is ook de vestiging in Malaga een bijzonder gebouw. Het vrijstaande gedeelte van het havengebied Muello Uno is gekozen als locatie voor het Centre Pompidou. Het bijzondere gebouw, ´el Cubo´ kenmerkt zich door de glazen Kubus die boven op het gebouw te zien is. In eerste instantie had de kubus gewoon doorzichtig glas, maar kunstenaar Daniel Buren, heeft de gekleurde glazen platen ontworpen die nu te zien zijn op de kubus. Daniel Buren, geboren op 25 maart 1938, is een internationale Franse kunstenaar en vooral bekend van minimalistische kunst.

De collectie

De collectie neemt je mee op reis door de 20e en 21e eeuw. De collectie laat ongeveer 90 werken zien van de collectie van het Centre Pompidou in Parijs. Het is een reis door de kunst van deze tijd. Er zijn onder andere werken te zien van Pablo Ruiz Picasso (geboren in Malaga), Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra, Frida Kahlo en René Magritte. Naast een collectie van schilderkunst en kunstwerken, is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen staan veelal in het teken van dans, theater, woord en film. Het doel van deze tijdelijke tentoonstellingen is voornamelijk het aantrekken van een jonger publiek. Dat vind het Centre Pompidou heel belangrijk, een jonger publiek ook aanspreken.

En meer..

Heb je geen zin om uren in het museum rond te dwalen, dan kan een ´self- guided´ tourtje een goed idee zijn. Je kan zo op je eigen tempo door het museum lopen, en de werken bekijken die jij graag wil zien. Zo kan je kiezen voor een tour langs de permanente collectie, met een collectie van ongeveer 90 werken. Ben je geïnteresseerd in zelf portretten, dan is de zelf portretten route een goed idee. Ben je met het hele gezin in Malaga en willen jullie als familie uitstapje een bezoek brengen aan het Centre Pompidou? Ook dan zijn er verschillende routes die speciaal voor families zijn samengesteld. Zo is er een tour waar verschillende interactieve activiteiten te doen zijn, of een route langs de tijdelijke tentoonstelling, waar vaak film, theater of dans te zien is.

Openingstijden

16 September t/m 14 juni 9.30 – 20.00
15 juni t/m 15 september 11.00 – 22.00

¡Let op: Dinsdags gesloten!

Prijzen

Combi ticket (permanente tentoonstelling + Tijdelijke tentoonstelling) – €9,00
Permanente tentoonstelling €7,00
Tijdelijke tentoonstelling €4,00

Kinderen onder de 18 jaar gratis
Iedere zondag vanaf 16.00 gratis toegang

Locatie

Pasaje Doctor Carrillo Casaux
Muelle Uno, Puerto de Málaga
Website

Tips

– Op zondag vanaf 16.00 is toegang tot dit museum gratis, altijd fijn!
– Een bezoekje aan het Centre Pompidou is leuk om te combineren met een bezoekje aan Muelle Uno en Muello dos en andere leuke hotspots!

Comments are closed.