Camino del Rey

Avonturiers opgelet! Dit is misschien wel een van de mooiste plekken van Andalusië en daarom adviseren we zeker om een bezoek aan dit ‘Koningspad’ te brengen. Camino del Rey is namelijk een gewaagd wandelpad dat loopt door een historische kloof. Durf jij het aan?

camino-1

Terug in de tijd…

Meer dan honderd jaar geleden begon men met de bouw van het ietwat gevaarlijke pad. Dit pad moest dienen om producten tussen de Choro-watervallen en Gaitanejo-watervallen te vervoeren. In de 20e eeuw is het 3 kilometer lange pad deels vervallen, waardoor het te gevaarlijk werd om over het pad te lopen. Sommige echte daredevils probeerden destijds toch het pad te betreden. Om dit te stoppen en te voorkomen dat er ongelukken gebeurden, is in 1992 ook het eerste gedeelte van het pad gesloopt. Echter zijn er helaas wel degelijk ongelukken gebeurd en zijn er vier mensen om het leven gekomen.

Totaal vernieuwd

Pas kort geleden, namelijk in maart 2015 is het ‘nieuwe’ Camino del Rey geopend. Dit is natuurlijk erg goed nieuws voor de klimmers en avonturiers onder ons! Het is weer mogelijk om een actief uitstapje te plannen naar dit prachtige natuurgebied. In deze restauratie is zo’n 2,5 miljoen euro gestoken. De stad Malaga en de autonome overheid van Andalusië hebben hier hun steentje aan bijgedragen.

Wat moet je je voorstellen?

Leuningen? Nee hoor. Uitrustingen tussendoor? Nope. Wat je wel tegenkomt, zijn smalle paden die tussen en door de kloof heen lopen. De totale route van de wandeltocht is 7.7 km lang, waarvan bijna 3 kilometer over het smalle pad en het duurt gemiddeld zo’n vier uur om de route te lopen. Voor je eigen veiligheid, mag je het pad alleen overdag betreden, als het licht is.

camino-2

Bus of trein terug!

Aan het noordelijke gedeelte van het pad (Ardales) en het zuidelijke (El Chorro) gaan bussen. Deze gaan heen en weer. De tickets zijn maximaal € 1,50 en dit is een fijne optie als je bijvoorbeeld je huurauto aan de andere kant hebt neergezet. Vanaf Álora (zuiden) is het ongeveer een kwartier lopen tot het treinstation van El Chorro. Drie keer per dag gaat van El Chorro naar Malaga een rechtstreekse trein. Rond half 10 ’s ochtends, 3 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds. Deze treinreis duurt ongeveer drie kwartier en is een snelle manier om van en naar Camino del Rey te gaan. Eindig je bij Álora? Dan gaan er veel meer treinen, ongeveer eentje per uur rijdt er een naar Malaga. Op de website van Renfe kun je je terugreis boeken.

Weetje!

• Vanaf 1 oktober 2015 tot eind maart 2016 kan Camino del Rey alleen vanaf éénn richting worden gelopen. Te beginnen bij Ardales in het noorden en eindigen bij Álora in het zuiden.

Comments are closed.