Cadiz

De havenstad Cadiz, ook wel Klein Havana genoemd, is de oudste stad van West-Europa. De stad is gelegen op een klein schiereiland en door een brug verbonden met het vasteland. Cádiz is gesticht in 1100 voor Christus en gelegen in Andalusië aan de Golf van Cádiz. In de 18e eeuw was Cádiz het centrum van de Spaanse handel en het groeide uit tot een gigantisch welvarende stad. Deze historie en grote rijkdom is vandaag de dag nog goed zichtbaar in de oude binnenstad van Cádiz. Cádiz ligt op 2,5 uur rijden van de stad Málaga en is een echte aanrader wanneer je een rondreis gaat maken in Andalusië.

Rond 1100 voor Christus werd Cadiz werd gesticht onder de naam Gadir. Dit betekent ‘ommuurde stad’. Later kreeg het de naam Gades. Het werd een grote uitvoerhaven onder de Moren. Columbus vertrok vanuit Cádiz naar Amerika. Cádiz was de thuisbasis van de Zilverenvloot en werd vaak door de Nederlanders en Engelsen aangevallen.

Net zo mooi als Cuba

Cádiz wordt ook wel Klein Havana genoemd, omdat het veel overeenkomsten heeft met de stad Havana, de hoofdstad van Cuba. Vooral de ‘malecón’, de wereldberoemde boulevard van Cuba, komt veel overeen met de boulevard van Cádiz. De James Bond-film ‘Die Another Day’ die zich afspeelde in Havana, werd daarom ook gedeeltelijk opgenomen in Cádiz.

Mercado Central

In het centrum van Cadiz bevindt zich de Mercado Central. Hier kopen de mensen uit Cadiz hun vlees, vis, groente, fruit en nog veel meer! Het is zeker een bezoekje waard want je vindt hier veel lekkers. De oesters zijn vers gevangen uit de zee en het fruit is net geplukt. De markt is gedeeltelijk overdekt en het staat vol met vaste kramen.

Catedral de Santa Cruz de Cádiz

Catedral de Santa Cruz de Cádiz (De Kathedraal van het Heilige Kruis) is een rooms-katholieke kerk in Cádiz. Eerst stond er op deze plek een kathedraal, maar deze werd afgebrand in 1596. In de 18e eeuw werd hier de Catedral de Santa Cruz de Cadiz gebouwd. De bouw duurde 116 jaar en werd oorspronkelijk in de barokke stijl ontworpen, maar vanwege de lange tijdsduur zijn er ook andere stijlen ingebracht: rococo en neoclassicistische elementen. In de kerk hangen schilderijen en worden relikwieën uit de vroegere kathedraal en andere kloosters uit Spanje bewaard. In de Catedral de Santa Cruz de Cádiz liggen de, in Cádiz geboren, bekende componist Manuel de Falla en de dichter en toneelschrijver Jose Maria Pemán begraven.

Tip: Eén van de torens is geopend en deze kun je beklimmen!

Castillo de Santa Catalina

Het Castillo de Santa Catalina is gebouwd in 1598 met behulp van de Nederlanders en Engelsen als strategisch verdedigingspunt. Het is een prachtig militair fort met een mooie tuin eromheen. Het kasteel wordt nu gebruikt als hotel en plek voor tentoonstellingen en concerten. Je hebt hier een mooi uitzicht over de zee.

Afstand

De stad Cadiz ligt op 2,5 uur rijden van Malaga. De mooiste route van Malaga naar Cadiz is de weg langs de kust. Je komt hier langs verschillende mooie steden, zoals Marbella, Torremolinos en Gibraltar. Tijdens een rondreis in Andalusië, mag je het mooie Cadiz zeker niet voorbijgaan!

Tip: Kies als overnachting bijvoorbeeld ‘Apartamentos Plaza de la Luz Cádiz’. Dit leuke appartementje is gelegen in de populaire wijk ‘La Viña’. De bezienswaardigheden zijn allemaal binnen 10 minuten loopafstand en je betaalt slechts €45 per nacht. Kijk hier voor meer informatie.

Comments are closed.