El Museo Estatal Ruso

Malaga krijgt er steeds meer musea bij en is inmiddels de museumstad van Zuid Spanje. 28 maart is het Museo Estatal Ruso geopend, overgekomen vanuit Rusland St. Petersburg. Het is een bijzondere collectie kunst die zeker een bezoekje waard is wanneer je in Malaga bent..

Museum Rusland

In 1895 opende The State Russian Museum haar deuren in St. Petersburg. Het museum bergt de grootste collectie Russische kunst, namelijk een collectie van meer dan 400.000 werken. De collectie laat Russische kunst zien uit alle periodes, trends en genres. Iconen, portretten, landschappen, historische objecten, kunst uit de middeleeuwen, romantische tijdperk, realistische en Europese schilderingen en ga zo maar door..

Op naar Malaga..

Na Rusland is dan nu Málaga aan de beurt. Als museumstad van Zuid Spanje was de keuze voor Málaga snel gemaakt. 25 maart 2015 was het dan eindelijk zo ver, de deuren van El Museo Estatal Ruso gingen open. Voor een periode van 10 jaar zal het Tabacalera gebouw het nieuwe thuis zijn voor dit museum.

ruso

Gebouw

Het museum is gevestigd in een bijzonder gebouw.. namelijk een voormalige tabaksfabriek, het Tabacalera. Een prachtig statig gebouw dat wel past bij een Russisch museum. Het symmetrische gebouw is omringd door elf groene paviljoens. De geschiedenis van dit gebouw gaat heel wat jaren terug. Tussen 1829 en 1839 was er het plan een tabaksfabriek in Malaga te bouwen. Helaas kwam dit met de financiën niet uit en werd het plan een paar jaar uitgesteld. Uiteindelijk in 1896 waren de financiën rond en kon er begonnen worden met bouwen. Leuk weetje, in het begin van de twintigste eeuw steeg de vraag naar tabak enorm. De tabaksfabriek was hier totaal niet op voorbereid en kon de vraag naar tabak niet bijbenen. In totaal heeft het gebouw een oppervlakte van 150.000 vierkante meters. Daar past genoeg kunst in!

Collectie

De collectie van het Russische museum bestaat uit 400.000 werken. In het museum in Malaga zijn werken te zien variërend van Byzantijnse iconen tot het socialistische realisme van het Sovjet tijdperk. Het is een kleine collectie uit de enorm grote collectie van het museum in St. Petersburg. Er zijn in het museum tijdelijke en permanente tentoonstellingen. De tijdelijke tentoonstelling laat op dit moment kunst zien uit het Diaghilev tijdperk. De permanente tentoonstelling laat werken zien van Russische iconen uit de twintigste eeuw. Verder zijn er werken van grote namen te bewonderen, onder andere van Kandinsky, Chagall en Tatlin.

elruso

En meer..

Kan je geen genoeg krijgen van alle Russische kunst? Naast alle kunst in het museum is er ook nog een Russisch theater te bewonderen en Russische films. Per jaar zullen er theaterstukken en verschillende films te bewonderen zijn. Voor een overzicht van titels kan je kijken op de website van het museum. Ook de kids hoeven zich niet te vervelen tijdens een bezoekje aan dit museum. Het museum biedt verschillende workshops voor kids. Tot slot heeft het museum ook nog een leesruimte waar boeken staan over de kunst die te bezichtigen is, en is het mogelijk een virtuele tour te doen.

Openingstijden
16 september t/m 15 juni 9.30 – 20.00
16 juni t/m 15 september 11.00 – 22.00
¡¡ Elke maandag gesloten !!

25 december & 1 januari gesloten

Prijzen
Combinatieticket (Permanente en tijdelijke tentoonstelling) €8,00 met korting €4,00
Permanente tentoonstelling €6,00 met korting €3,50
Tijdelijke tentoonstelling €4,00 met korting €2,50
Korting geldt voor 65+, families en studenten tot 26 jaar.
Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis

Locatie
Sor Teresa Prat Avenue, 15
Tabacalera Building
29003 Málaga
Website

Tip

– Elke zondag vanaf 16.00 kan je het museum gratis bezoeken. Altijd fijn!

Comments are closed.