Carnaval de Málaga

Zeven weken voor Pasen vindt het meest kleurrijke festival van het jaar plaats in Málaga, namelijk Carnaval de Málaga.In Spanje is carnaval wordt wat minder gehost maar er zijn prachtige pakken en mooie parades. Er is voor ieder wat wils. Als je niet van hossen houdt of juist bij een unieke festiviteit wil zijn, is het Spaanse Carnaval zeker een aanrader om mee te maken.

Het feest kan beginnen

Wat Spanjaarden erg belangrijk vinden, is eten.Carnaval de Málaga gaat dan ook van start met het ‘Previa’, gratis proeverijen van typische gerechten uit Málaga, die in verschillende delen van de stad plaatsvinden.De eerste avond is er ook een carnavalsgala. Waar in Nederland vaak een prins carnaval wordt gekozen, kiezen ze in Spanje tijdens het gala niet alleen prinsen en prinsessen, maar ook een ‘God en een Godin’. Op de laatste dag kun je de gekozen ‘God en Godin’ terug zien in een grote parade.

Carnaval in Málaga is multicultureel en voor jong en oud. Voor de kinderen wordt er dan ook de tweede dag een kinderkostuumwedstrijd gehouden. Na de wedstrijd is de jaarlijkse grote carnavalsoptocht die door het historisch centrum van Málaga gaat. Iedereen is hierbij kleurrijk en uniek verkleed.

Spectaculaire parades en optredens

Op de dagen die erna volgen, zijn de straten gevuld met parades, optochten en optredens van ‘murgas en comparsas’ (entertainment met zang, dans en humor),waar volop wordt gefeest en gelachen.Deze parades en optredens vinden van zondag tot en met maandag plaats op La Plaza de la Constitución, een prachtig plein in hartje Málaga. Al ver voordat carnaval begint, wordt er door verschillende groepen nagedacht over een carnavalslied. Tijdens deze dagen kun je dan ook luisteren naar de liedjes die goed gelukt zijn.

In het laatste weekend is er nog tijdens de zaterdagmiddag kindercarnaval en daaropvolgend de parade met de ‘God en Godin’. Ook is er ieder jaar in het laatste weekend een Drag Queen verkiezing, waar de meest extravagante outfits, make-up en pruiken tevoorschijn komen. Deze vindt weer plaats op La Plaza de la Constitución.

Vis in vuur

Wanneer je denkt dat het bijna voorbij is, vindt er nog een grote happening plaats. De viering eindigt namelijk de zondag erna op het strand Playa la Malagueta, met ‘Entierro del Boquerón’ (begraving van ansjovis). De ansjovis staat symbool voor de Malaguenos en de stad Málaga. In deze kustplaats wordt dan ook veel vis gegeten.In de middag vindt eerst de ‘Gran Boquerona’plaats, waarbij de vis wordt gegeten. Vervolgens begint de optocht naar het strand. Tijdens deze traditie wordt een grote, nagemaakte ansjovis in brand gestoken. Als de vis verbrand is, is het carnavalsfeest in Málaga helaas weer voorbij.

Voor deze festiviteit is het zeker aan te raden op tijd een slaapplek te boeken. Hier vind je een aantal leuke appartementen, bed en breakfast, hotels en hostels in Malaga.

Comments are closed.