Los Reyes Magos in Malaga

Een hele happening in Malaga.. 3 koningen, in het Spaans ´Los Reyes Magos´. Het is een echt kinderfeest, voor ons te vergelijken met Sinterklaas. Ben je rond 5 en 6 januari in Malaga, dan zal het je vast niet ontgaan.

Op 6 januari is het drie koningen. Het is een feestdag die ieder jaar weer wordt gevierd. Op deze dag vieren ze, de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en op zoek gingen naar het kindeke Jezus, een Bijbelse gebeurtenis. De drie wijzen zijn Baltasar, Caspar en Melchior. Zij volgen de ster en komen uiteindelijk aan bij het kindje Jezus, die de koning van de Joden wordt genoemd.

Wensen

Een aantal dagen voorafgaand aan de intocht, zijn de drie koningen vaak aanwezig in winkelcentra en warenhuizen, om kinderen handjes te geven. Eigenlijk wat Sinterklaas bij ons doet. De kinderen schrijven brieven aan de koningen met hun wensen erin en geven deze aan de drie koningen tijdens hun bezoek aan de warenhuizen. Wanneer ze lief zijn geweest het afgelopen jaar, hebben ze meer kans op een cadeau.

Optocht

Op 5 januari, de avond voor drie koningen, wordt er een optocht gehouden door het centrum van Malaga. Deze optocht begint bij Plaza de general Torrijos, langs het stadhuis van Malaga over de rotonde en vervolgens weer terug het centrum in. Tijdens de optocht worden er snoepjes van de wagens gegooid. In Malaga hebben ze behoorlijk grote wagens, allemaal met een eigen thema. Het hoogtepunt van de tocht is als de drie koningen voorbij komen. Bij de kerststal in het centrum bieden de wijzen hun geschenken aan, wierook, goud en mirre. Als je in Malaga bent is het zeker de moeite waard deze optocht te gaan bekijken.

Gooi wat in mijn schoentje

Na de optocht gaat iedereen naar huis en zetten de kinderen de schoentjes onder de kerstboom. Sommige kinderen leggen er ook lekkere dingetjes bij voor de kamelen en de drie koningen zoals mandarijntjes en melk. ´s nachts komen de drie koningen dan langs om cadeautjes in de schoenen van de kinderen te stoppen.

De dag zelf

6 januari is dan uiteindelijk de grote dag van drie koningen. Alle scholen zijn dan ook gesloten. Kinderen pakken ´s ochtends bij het ontbijt de cadeautjes uit. Het is een gezellige boel in Malaga, alle straten zijn vol met mensen. Kinderen zijn uitgelaten en blij met hun cadeautjes en hen zie je dan ook veel spelen met het speelgoed wat ze hebben gekregen.

Traditie

Tijdens drie koningen wordt er een typisch Spaanse lekkernij gegeten, namelijk Roscón de Reyes, de driekoningenkrans. Het is een ronde cake, met ergens in de cake een boon verstopt. Als je de boon vindt in jouw stukje cake, heb je de pech dat je de cake voor volgend jaar moet verzorgen. Naast de boon zitten er ook cadeautjes verstopt in de cake. Als je een van de cadeautjes hebt, krijg je een kroon op en wordt je de hele dag als koning behandelt.

Comments are closed.