Museum Carmen Thyssen

Ben jij een kunstliefhebber of ben jij gewoonweg geïnteresseerd in de cultuur en de mooie landschappen van Andalusië? Dan is een bezoekje aan het Museum Carmen Thyssen zeker de moeite waard. Hier wordt de kunstcollectie tentoongesteld van de familie van Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza en zijn vijfde vrouw, miss Spanje in 1961, Carmen Cervera.

Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza

Heinrich was een ware kunstverzamelaar die geboren is in Scheveningen en een lange tijd in Spanje heeft gewoond door zijn vijfde en laatste vrouw, de miss Spanje in 1961, namelijk Carmen Cervera. Zijn vader stamde af van één van de rijkste families in Duitsland en zijn moeder was de Hongaarse barones Margarita Thyssen.

Groot kunstverzamelaar
De vader van Hans Heinrich was al een grote kunstverzamelaar, maar raakte erg veel kwijt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hans Heinrich slaagde erin om een groot deel van deze familiebezitting terug te krijgen. Toen zijn vader stierf trad Hans Heinrich in de voetsporen van zijn vader als de kunstverzamelaar. Hij erfde namelijk wel 525 schilderijen van de familie Thyssen en breidde deze collectie uit.

Van 1 schilderij naar 700
Na 15 jaar na de dood van zijn vader kocht hij zijn eerste werk, dit was een aquarel schilderij van Emil Nolde. Daarna was het een ware kunstverslaving te noemen, hij kocht namelijk in tien jaar al meer dan 700 werken, en dit waren niet zomaar kunstwerken. Er zaten werken bij van grote namen, zoals Picasso. Hij kreeg hierdoor ook wel de bijnaam ‘Bilderbaron’.

Geliefd bij de pers
Naast de rijke man die Hans Heinrich was, was hij ook erg geliefd bij de pers. De pers wist hem vaak te pakken met allerlei schandalen die hij onderging. Zoals de vijf huwelijken die hij heeft gehad met modellen en prinsessen, waarmee hij met sommige ook kinderen had, en hij had jarenlang grote processen met zijn oudste zoon.

Op 2002 overleed Hans Heinrich en liet wel 1500 schilderen na en zo’n ruim drie miljard euro. Hij heeft naast zijn museum in Madrid ook een museum in Málaga sinds 2011.

Museum Carmen Thyssen (Malaga)

Het museum dat genoemd is naar zijn laatste vrouw ligt in het centrum van Málaga, namelijk dichtbij het plein Plaza de la Constitución. Het is gevestigd in het Palacio de Villalón, dit is een oud Moors paleis uit de 16e eeuw. De buitenkant is klassiek, terwijl de binnenkant van het museum erg licht en strak is, wat een moderne uitstraling geeft. Het dak van het gebouw is gemaakt van een glazen piramide, wat ook voor erg veel licht zorgt. De permanente collectie bevat vele Spaanse werken waar de Spaanse cultuur erg goed in te zien is en de mooie landschappen van Andalusië. Je kunt er voor kiezen om met een audioguide het museum te bezoeken. De audioguides zijn beschikbaar in het Spaans, Engels, Frans, Duits en Italiaans en duren ongeveer een uur.

Prijs
Permanente collectie:
€ 6
Korting: € 3.50

Tijdelijke collectie
€ 4
Korting: € 2,50

Permanente collectie en tijdelijke collectie gecombineerd:
€ 8
Korting: € 4,50
De korting geldt voor bezoekers boven de 65 jaar, werklozen, mindervalide, studenten onder 26 jaar en grote families.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag: 10:00 – 20:00
Op maandagen is het museum gesloten, behalve op de maandagen die vallen op een publieke feestdag. Op 25 december en 1 januari is het museum ook gesloten.
Let op: de kaartverkoop gaat een half uur voor sluitingstijd al dicht en je moet de galerie vijf minuten voor sluitingstijd verlaten.

Locatie
Calle Compañia 10
Plaza Carmen Thyssen
29008 Málaga
Website

Tips

– Wil jij Museum Carmen Thyssen, Museo del Vino en Museo de Artes Populares allemaal bezoeken? Dan kun je het beste de pas Andalucía Romántica kopen. Deze is 5 dagen geldig en voor € 12 kun je alle drie de musea bezoeken.
– Let op: je mag geen foto’s maken in het museum of filmen!
– In de galerieën mag geen gebruik gemaakt worden van mobiele telefoons.
– Je mag geen eten of drinken mee nemen in Museum Carmen Thyssen.

Comments are closed.