Fuengirola

Op zo’n 46 minuten van het centrum van Malaga ligt Fuengirola. Ook deze plaats is makkelijk bereikbaar met de trein vanuit ‘Málaga centro’. De typisch Spaanse badplaats is inmiddels ook ontdekt door de toeristen, maar er zijn nog zeker een aantal mooie plekken om te ontdekken.

Historie

Fuengirola werd gesticht door de Feniciërs en de definitieve inlijving vond plaats tijdens de Kroon van Castilië in 1485. De ontwikkeling van de deelgemeente werd afgeremd door de last van piraterijen. Fuengirola was vroeger niet meer dan een klein vissersdorp en is nu een badplaats met een economische afhankelijkheid van de toeristen die jaarlijks hier hun vakantieperiode doorbrengen.

Deze stad is vaak van naam veranderd, zoals meer steden door de jaren heen. Tijdens de Romeinse bezetting kreeg de gemeente de naam ‘Syalis Suel’. Tijdens de Christelijke verovering werd de stad ‘Font-jirola’ genoemd, vandaar dus de huidige naam ‘Fuengirola’.

Bezienswaardigheden

De hele geschiedenis die schuilt achter deze gemeente heeft zijn sporen achter gelaten, vandaar dat de badplaats nog, relatief gezien, een redelijk aantal bezienswaardigheden heeft.

Castillo Sohail

De burcht bevindt zich op een heuvel aan de monding van de rivier van Fuengirola. Deze is gebouwd in 956 tijdens de heerschappij van Abd al-Rahman III. Het kasteel werd gebouwd met verdediging van de kust en de rivier als doeleinden. Door de ligging is het in de loop der eeuwen gebruikt geweest door de Fenicische en Romeinse bezetters. Ten slotte werd het kasteel veroverd door de Christenen in 1485.

Het kasteel is verdeeld in vijf expositiesruimtes. In de eerste ruimte vind je oude resten van de stad en haar omgeving. In de tweede en derde ruimte wandel je de oude Fenicische en Romeinse wereld binnen. Je vindt er keramische resten, de villa’s, de thermen, de visserij… In de volgende ruimtes word je volledig ondergedompeld in de Arabische wereld. Je krijgt een video te zien over de bouwkundige evolutie van de burcht. De vierde en vijfde ruimte zijn toegewijd aan de traditionele visvangst. Er zijn allerlei werktuigen tentoongesteld die gebruikt werden in de visserij.

Vanaf de top van de heuvel is er een mooi uitzicht over de binnenstad en kust van Mijas. Rondom het gebouw is een mooi wandelpark aangelegd waar je waterfietsen kan huren. Het kasteel is cultureel gezien het belangrijkste monument van Fuengirola.

Locatie
Carretera N-340 (Cádiz-Málaga)
29640 Fuengirola

Openingstijden
Zomeruren: 9.30 – 21.00
Winteruren: 10.00 – 18.00

Prijzen
Volwassenen: € 3
Kinderen: € 2

Bioparc Fuengirola

Het Biopark in Fuengirola (dierentuin) is het park bij uitstek als je een namiddag wil doorbrengen in een mooie natuur met wilde en exotische diersoorten. De vogelshow is ook eentje om zeker niet te missen. Het park is gelegen in het centrum van Fuengirola en is makkelijk bereikbaar met de bus.

Locatie
Avda. Camilo José Cela 6 – 8
29640 Fuengirola
Website

Openingstijden
Dagelijks geopend vanaf 10.00, maar het sluitingsuur verandert maandelijks. Kijk voor de specifieke sluitinguren op de website van Bioparc Fuengirola.

Prijzen
Prijs: € 23,50
Kinderen (3-9): € 17,00
Senioren: € 17,00
Mindervaliden: € 13,40

Plaza de la Constitución

Dit gezellige plein, Plaza de la Constitución, is het middelpunt van Fuengirola. Het plein is gebouwd in 1841 en is daarmee ook het eerste plein dat is gebouwd in Fuengirola. Je kan er op een gezellig terrasje zitten en genieten van de stralende zon. Op het plein zie je vrij snel de ‘Arból de las pelotillas’, deze 150 jaar oude vijgenboom werd geplant toen ze het plein pas hadden gebouwd. Ook vind je er het monument wat toegewijd is aan de grondwet. Tegenover de boom staat er een authentieke kerk, namelijk ‘la Iglesia Parroquial Virgen del Rosario’, de voornaamste katholieke bezienswaardigheid. Het parochiegebouw is gebouwd in Barokstijl alhoewel het dateert uit de 20e eeuw. Als je van een lekkere gin tonic houdt, dan ben je bij ‘The Gin Bars’ aan het juiste adres.

Finca del secretario

Dit Romeins openluchtmuseum is ontdekt in 1970 tijdens het aanleggen van een nieuwe spoorweg. Je kan hier duidelijk nog de sporen zien van de Romeinse landbouw. Het museum toont de ontwikkeling van de stad door verschillende tijdperken heen. Één van de belangrijkste objecten die er zijn gevonden, is de ‘Venus de Fuengirola’. Deze sculptuur is 144 cm hoog en is gemaakt uit wit marmer. Het dateert wellicht uit de 2e eeuw na Chr. en is een kopie van een Grieks prototype. De resten van ‘Las Termas de Torreblanca’ , een Romeins badhuis dat ooit gevestigd was op dit Romeins grondgebied, zijn duidelijk te zien.

Locatie
Avenida Nuestro Padre Jesús Cautivo (zonder nummer)
29640 Fuengirola

Openingstijden
Dagelijks geopend: 10.00 – 19.00 (GRATIS entree)

Museo abierto

In 1988 heeft de stad het project ‘Museo abierto’ gelanceerd. ‘Museo abierto’ oftwel ‘Open museum’ houdt in dat er grote kunstwerken op de wanden van verschillende gebouwen door de stad heen zijn gesplaatst. Het zijn kunstwerken van onder andere Manuel Barbadillo, José María Córdoba en Enrique Brinkmann.

El Puerto de Fuengirola

Buiten de veerboot ‘Starfish’ die dagelijks van en naar Benalmádena vaart, wordt de haven van Fuengirola niet gebruikt voor botenvervoer. De haven heeft vooral sportdoeleinden. Aan de haven is er geen gastronomisch aanbod.

Zon, zee en … Strand!

De stranden van Fuengirola zijn goudkleurige stranden en ze zijn allen in het bezit van een blauwe vlag award. De Blauwe Vlag is een internationale eco-label dat jaarlijks toegekend wordt aan jachthavens en stranden die veilig en schoon zijn. Elk strand is makkelijk bereikbaar vanaf de 8 km lange wandelpromenade. Hieronder volgtvwat meer informatie over het mooiste en bekendste stukje strand van deze badplaats.

Los Boliches
Lange wandelingen, relaxen op het strand, gastronomisch genieten.. Klinkt goed toch? Het strand van Los Boliches biedt dit alles. In de clubs, bars en restaurants aan de promenade word je hartelijk verwelkomd. In ‘Recinto Ferial’ is er iedere dinsdag een markt met groente en fruit en iedere zaterdag een rommelmarkt. Het is evenzeer de basis voor festivals en evenementen. Op 16 juli vindt het feest en processie van de patroonheilige ‘La Virgen del Carmen’ plaats. Van 6 tot 12 oktober is het tijd voor ‘la Feria y fiestas del Rosario’. Er staat dan altijd een kermis en er worden ook eet-, drank- en danstenten opgezet voor de feestvierders. Zowel overdag als ’s avonds kan je genieten van het wonderbare uitzicht.

Een bruisend centrum!

In juni vindt het muziek- en dansfestival in het Sohail kasteel tijdens ‘Las Noches del Castillo’ plaats. In het historische gebouw worden ook ‘El Mercado Medieval'(Middeleeuwse markt), ‘El Festival de Fuengirola'(Het festival van Fuengirola) en ‘La Fiesta de la Cerveza'(Bierfeest) georganiseerd.

Andere bekende events zijn ‘La Muestra de Cine de Fuengirola’ (Filmfestival) tijdens de laatste twee weken van februari. ‘La Feria Internacional de los Pueblos’ is een internationaal feest voor dorpen en vindt plaats tijden de laatste week van april en de eerste week van mei. In september wordt ‘El Festival Internacional de Ritmos Latinos’ georganiseerd, een festival toegewijdt aan de Latijns-Amerikaanse muziek.

Tot de traditionele feesten behoort het feest van de drie koningen, carnaval, ‘semana santa’ oftewel de heilige Paasweek en de nacht van San Juan.

Overnachten in Fuengirola

Hieronder krijg je een overzicht van de hotels die zeker aan te raden zijn.

THB Reserva del Higuerón – Adults Only ****

Luxe, design, comfort, pure rust, klantvriendelijkheid … Dit zijn enkele woorden die het hotel THB Reserva del Higuerón omschrijven. In het restaurant kan je genieten van mediterraanse gastronomische hoogstandjes en van een prachtig uitzicht op zee.

Zie THB Reserva del Higuerón voor meer informatie over actuele prijzen en de beschikbaarheid van het hotel.

Locatie
Avenida del Higuerón 48
29640 Fuengirola

Vanaf € 79 per nacht

thb hotel

Casa Consistorial ****

In het 19e eeuwse gebouw gelegen in het historisch centrum kan je helemaal wegdromen bij het prachtige uitzicht vanaf de charmante balkonnetjes en vanaf de ruime en moderne kamers. Je kan een plonsje maken in het buitenzwembad of 5 minuutjes wandelen om op het strand te gaan vertoeven.

Een actueel overzicht van de beschikbaarheid en de prijzen vind je op Casa Consistorial.

Locatie
Plaza Reyes Católicos (zonder nummer)
29640 Fuengirola

Vanaf € 76 per nacht

casa

Hotel Villa de Laredo ***
Het hotel is rustig gelegen aan de boulevard van Fuengirola. De ruime kamers bieden uitzicht op de Middellandse zee en zijn voorzien van gratis WiFi. Op het dak kan je even afkoelen in het zoetwaterzwembad of heerlijk relaxen op de ligstoelen, wegdromend bij het uitzicht.

Neem even een kijkje op Hotel Villa de Laredo voor de beschikbaarheid en de actuele prijzen.

Locatie
Paseo Marítimo Rey de España 42
29640 Fuengirola

Vanaf € 41 per nacht

Hapjes en drankjes
Speakeasy Jazz club & cocktails

Voor de live muziekliefhebbers en degenen die kunnen genieten van een zomerse cocktail, zijn bij ‘Speakeasy Jazz club & cocktails’ aan het juiste adres.

Locatie
Dunnes Stores Fungirola
29630, Fuengirola
Facebook

Restaurante Marinos Paco

Paco komt uit een vissersfamilie en heeft in 1982 de chiringuito ‘Marinos Paco’ opgericht. Dankzij de steun en hulp van zijn gezin behoort Marinos Paco tot de populairste chriringuitos van de Costa del Sol. Lekkere tapas en vooral de heerlijke verse Mediterraanse visjes zijn een aanrader.

Locatie
Paseo Marítimo Rey de España 162
29640 Fuengirola
Website

Comments are closed.