Museo del Vidrio y Cristal

Gevestigd in een indrukwekkend pand uit de achttiende eeuw vind je Museo del Vidrio y Cristal, in het Nederlands het glas- en kristalmuseum genoemd. Leuk voor kunstliefhebbers, maar ook wanneer je geen groot fan bent van kunst, is het de moeite waard om een kijkje te nemen. Je ziet een enorme privécollectie van glas, kristal, schilderijen en meubels terwijl je luistert naar de enthousiaste eigenaar van het museum.

Wat is er te zien?

In het glas- en kristalmuseum in Malaga vind je kunstwerken van de zesde eeuw voor christus tot de twintigste eeuw na christus. De tour door het museum is als een reis door de geschiedenis. Werken uit o.a. het oude Egypte, Byzantijnse Rijk, de middeleeuwen en Europa zullen voorbijkomen en overal hangt een verrassend verhaal aan. Wanneer je met kinderen bent, kan de gids ervoor zorgen dat zij ook een onvergetelijke tijd hebben in het museum. Het prachtige gebouw is ingericht als een privéwoning waardoor er een hele huiselijke sfeer hangt. Verspreid over de begane grond en twee verdiepingen zijn er zo’n 3000 kunstwerken te vinden. Van adembenemende kristallen tot een oud glazen servies van de familie, overal zit een geschiedenis achter. Om alvast een indruk te krijgen hoe het museum er een beetje uit ziet, kun je op de website een virtuele tour doen. Wanneer je je liever totaal laat verrassen, kun je deze virtuele tour beter even overslaan!

Gonzalo Fernandez-Prieto

De eigenaar, Gonzalo Fernandez-Prieto, heeft een grote passie voor de kunstwerken die hij in het museum heeft staan of hangen. Hij weet enorm veel te vertellen waardoor de tour door Museo del Vidrio y Cristal nooit saai zal zijn. Belangrijk om te weten is dat je het museum niet door kunt lopen zonder gids, maar dat is niet erg want de tour is enorm interessant. Gonzalo Fernandez-Prieto geeft zijn gasten tijd voor vragen en om foto’s te maken, wel zonder flits natuurlijk. Ook handig om te weten is dat hij naast Spaans ook Frans, Engels en Italiaans spreekt. Na de tour krijg je de kans om nog eventjes rond te lopen om de mooiste werken nog eens goed te bekijken.

Achttiende-eeuws herenhuis

Het mooie, typische Spaanse pand waar het museum zich in bevindt, is gerestaureerd en zo goed mogelijk teruggebracht naar het origineel. Ook van binnen zijn kenmerken uit de achttiende eeuw terug te zien. Je vindt er drie patio’s en een tuin. In de historische wijk valt dit gebouw goed op zijn plek.

Je museumbezoek combineren

De tour door het museum duurt ongeveer een uurtje en daarom is het goed te combineren met andere leuke plekken in de stad. Het museum ligt in de wijk La Merced en ligt dichtbij andere hotspots van Malaga. Zo staat tegenover het gebouw de kerk San Filipe Neri, een mooie kerk die gebouwd is tussen 1720 en 1730. Ook andere musea zijn in de buurt. Zo vind je Museo Interactivo de la Música en Museo Casa Natal de Picasso (het geboortehuis van Picasso) beide in de omgeving. Op tien minuten loopafstand staat de prachtige kathedraal van Málaga, zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Zelf kunst maken

Leuk om te weten is dat er ook workshops gegeven worden in Museo del Vidrio y Cristal. Zo kun je zelf creatief bezig gaan met glas voor maar tien euro! Momenteel zijn er twee verschillende workshops en beiden duren ongeveer 2,5 uur. Erg leuk om nog meer te leren over glas in lood of over hoe licht onze beleving van kleuren verandert. De workshops zijn in het Spaans en Engels.

Locatie
Museo del Vidrio y Cristal
Plazuela Santísimo Cristo de la Sangre 2
29012 Málaga
Website

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag: 11.00–19.00 uur
(Laatste bezoek vanaf 18.00)
Gesloten op maandag

Prijs
€6,00 (algemeen)
€4,00 (kinderen van 7 t/m 12 jaar, 65+, studenten, groepen vanaf 10 personen)
Gratis voor kinderen tot 6 jaar

Comments are closed.