Cementerio Inglés

Cementerio Inglés, ofwel de Engelse begraafplaats, is de oudste begraafplaats voor niet Rooms-katholieken christenen van het vaste land van Spanje. De reden dat deze begraafplaats tot één van de bezienswaardigheden hoort van Malaga is het verhaal erachter.

Geschiedenis

De Engelse begraafplaats van Málaga werd aangelegd in 1831. De persoon die hier achter zat was de Engelse consul William Mark, die van 1824 tot 1836 in Málaga leefde. Hij vond het vreselijk dat de lichamen van niet Rooms-katholieken christenen niet begraven werden op een begraafplaats maar in het zand aan de kust van Málaga. Deze lichamen werden dan ’s nachts meegenomen naar de kust en in het zand begraven, waar de golven ze overspoelden en meenamen, als de honden de lichamen niet eerder vonden. Uiteindelijk werd er in 1830 toestemming gegeven om de begraafplaats aan te leggen, buiten de muren van de stad. De begraafplaats breidde al gauw uit en vandaag de dag zijn er meer dan 1.000 graven verspreid over 8.000 vierkante meter.

De eerste persoon die hier begraven werd is de toen 26-jarige Robert Boyd, één van de mannen die met vrijheidsstrijder generaal José María de Torrijos heeft geprobeerd een einde te maken aan het regime van Fernando VII in december 1831. Ter nagedachtenis van Robert Boyd en alle andere mannen die gestreden hebben met generaal José María de Torrijos en gestorven zijn, is een obelisk (gedenknaald) geplaatst op Plaza de la Merced in Málaga.

Verval

Tot 1904 werd de begraafplaats door de Engelse overheid gefinancierd. Meer dan 100 jaar later dreigt de begraafplaats echter in verval te raken, aangezien deze slechts afhankelijk is van donaties of nalatenschappen. Men hoopt dat de begraafplaats bestempeld zal worden als historisch erfgoed van de gemeente Málaga, om het voortbestaan te garanderen.

Bijzonderheden

Met de uitbreiding van de begraafplaats werd in 1839-1840 een soort van tempel gebouwd, met daarin een kapel. In 1891 werd deze omgebouwd tot een heuse kerk, de St. George’s Anglican church (Anglicaanse kerk). De ‘beheerderswoning’ die dateert uit 1856, waar vroeger de tuinman leefde die de begraafplaats onderhield, is in 2005 nog gerenoveerd. De ruimte wordt nu gebruikt voor verschillende activiteiten voor de bezoekers van de St. George’s kerk. Ook vind je er een klein souvenirwinkeltje.

De graven op de begraafplaats variëren enorm qua stijl; naast de velen graven met graftomben, vind je er ook een gedeelte dat afgezet is door middel van een muur. Binnen deze muur zijn de kleine graven bedekt met schelpen; deze zijn van kinderen die zijn omgekomen door een epidemie.

Cementerio Inglés is naast een begraafplaats ook een botanische tuin, met veel verschillende en uitzonderlijke soorten bomen en planten.

Adres

Avenida de Pries 1, 29016 Málaga

Openingstijden
  • Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 uur tot 14.00 uur
  • Zondag van 10.00 uur tot 13.00 uur
Entreegelden

Gratis

Comments are closed.