Bodega’s omgeving Malaga

Het wijnverhaal van Malaga begon bij de komst van de Feniciërs rond 800 v. Chr. aan de kusten van, in die tijd genoemde, ‘Malaka’. Ze introduceerden niet enkel de eerste mediterrane-oriëntaalse wijnen, maar ze kweekten ook de druivenstok samen met de inheemse bevolking. Vandaag de dag horen de wijnen van Malaga tot de meest speciale wijnen van Europa en plaatselijke bodega’s produceren jaarlijks zo’n 2 miljoen liter wijn. Bezoek daarom zeker één van onderstaande bodega´s tijdens je bezoek aan Malaga en proef de passie van Malaga in een simpele glas.

Zona Axarquía

De meest karaktiserende factor van de wijnen van Malaga is dat ze in de stad worden afgewerkt, maar de druiven groeien, worden gepersd en gegist in andere streken van de provincie. Axarquia, ten noorden van Antequera, is één van die zones waar de druiven groeien in de stralende zon. De druif die in deze pittoreske wijngaarden groeit, is de Moscatel. 90% van de oogst wordt in de volle zon gedroogd tot de populaire rozijnen van de provincie Malaga.

Buiten 2 andere zones is worden in deze streek de meeste wijnen van Malaga tot stand gebracht. Dankzij de extreme temperaturen, hete zomers en ijskoude winters, en weinig neerslag verkrijgen de druiven het ideale karakter voor een kwaliteitsvolle wijn.

De dominerende wijn van Axarquia is de ‘Pedro Ximenez'( Pero Ximen), genoemd naar een 17e eeuwse Spaanse soldaat die dacht dat hij de wijn had geïntroduceerd vanuit Duitsland. Het heeft een zeer hoog suikergehalte doordat de druiven geroosterd worden in de zon voordat ze gepersd worden. Daardoor heeft de wijn ook een donkere kleur ook al hebben de Moscatel- en de Pedrodruif een witte kleur.

Zona Montes

De middelhoge bergen van Malaga omringen de stadszone en beschermen de stad tegen het straffe plaatselijke weer. De bergzone van de provincie bestaat uit acht gemeentes en de westelijke voorsteden van Malaga. Je vindt er een leisteen bodem en dankzij de temperaturen en de dichtbijzijne Middellandse zee groeien de druiven precies zo om heerlijke wijnen te bekomen.

Na de druivenoogst worden worden de druiven nog steeds vertrappeld op de traditionele manier. Op bepaalde dagen in september mogen bezoekers deelnemen aan het productieproces van de wijnen.

In de ‘Zona Montes’ zijn de geproduceerde wijnen voornamelijk ee mengelmoes van de 3 voornamelijke druiven die geoogst worden in de bergenstreek. De overheersende druif is de ‘Pedro Ximenez’, als tweede belangrijkste druif is er de Moscateldruif, een snuifje sinaasappelaroma en de Romédruif is de final touch.

Zona Norte

De typerende factoren van de wijngaarden in de noordelijke zone van de provincie zijn vlakke terreinen en een bruine kalkbodem. Het klimaat bestaat voornamelijk uit een warme zomertemperaturen en koude wintertemperaturen.

Tijdens de productie van de plaatselijke wijnen worden enkel natuurlijk gedroogde druiven gebruikt. Na de gedeeltelijke gisting wordt de gisting stopgezet om zo een minimaal alcoholgehalte van 7 graden te verkrijgen. De zoetheid komt enkel voort uit de niet-gefermenteerde (gegiste) suikers van de eerste druivensap.

De wijnen van de ‘zona Norte’ van Malaga zijn heel anders dan de ‘Pedro Ximenez’ wijnen die voornamelijk in Axarquia worden gemaakt.

Zona Serranía de Ronda

Deze streek heeft een bergachtig landschap met redelijk koude temperaturen tijdens de wintermaanden, warme zomermaanden en lage hoeveelheden neerslag.

In de zone ‘Serranía de Ronda’ worden de witte druiven geteeld zoals onder andere de ‘Pedro Ximenez’, ‘Chardonnay’, Moscatel de Alejandría, Moscatel Morisco etc. Er worden witte, rosé en rode wijnen van gemaakt en de hoofdzakelijk geproduceerde wijnen zijn ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Tempranillo’ en ‘Syrah’.

In deze streek worden vooral ‘rustige’ wijnen gemaakt, met een alcoholgehalte van tussen de 10 en 15,5% en een suikergehalte van 12 gr/liter.

Bodega Bentomiz

De Nederlandse Clara Verheij en André Both zijn verhuisd naar Axarquia in 1995 en hebben van hun passie hun werk gemaakt. Ze zijn beiden wijnkenners en -liefhebbers en André had al zelf een verzameling van 700 flessen in zijn wijnkelder staan.

Ze hebben een verlaten wijngaard helemaal opgeknapt en ze zijn hun eigen bodega begonnen.

Dankzij de medehulp van hun Spaanse team hebben ze een verlaten wijngaard helemaal opgeknapt nieuwe wijnstokken geplaatst. Zo begon dus het bodegaverhaal van Clara en André.

Hogere kwaliteit & hogere kwantiteit

In 2003 besloten ze allebei zich volledig te concentreren op de professionalisering van de wijnproductie. Hun overgave aan de efficiënte productie in de bodega heeft de vraag een tijdje later doen stijgen. Sindsdien werd er elk jaar een nieuwe wijn geïntroduceerd en door de reiskriebels van Clara is de wijn bekend bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Hun wijnen heten ‘Ariyana’ (aromatisch) en is afgeleid van het Moors dorpje dat vlak naast ‘Bodega Bentomiz’ lag voor de herovering van Andalusië. Het is de ideale naam door de aromatische kruiden en de bloeiende bloesems op de helling die de wijngaard omringt en door de heerlijke geur van hun wijnen. Ze bieden momenteel 6 verschillende wijnen aan gemaakt van de Moscatel-, Alejandría-en Romédruif.

Een ambitieuse bodega

Maar hun ambities reiken zelfs nog verder dat, omdat de bodega tour zo populair is hebben ze besloten om nu ook complementaire tapas te maken bij de wijnen. Zo krijg je bij elke wijn die je proeft een heerlijke tapa, dat zal zorgen voor een Andalusiche smaakexplosie in je mond. Maar dat is nog niet alles, de eerste verdieping van de bodega is omgetoverd tot een gastronomisch restaurant met enkel hoge kwaliteitsgerechten op de menukaart.

Het beste van alles is de revolutie die nu aan de gang is in de wijnvaten van ‘Bodega Bentomiz’ – de creatie van nog meer passionele wijnen!

Locatie
Finca El Almendro, Pago Cuesta Robano
29752 Sayalonga, Málaga
Telefoonnummer +34 952115939 / +34 658 845 285
Website

Reservatie
Website

Prijzen
Rondleiding en proeverij (1,5 uur):
Groep tot 8 personen: € 40
Groep van 9 of meer personen: € 5 per persoon

Tapas- en wijnproeverij tour (2 uur):
Enkel groepen van 8 of meer: € 9 per persoon

Bodega Quitapenas

‘Bodega Quitapenas’ is de bodega die de eerste wijn van Malaga heeft geproduceerd en is de 2e oudste en authentieke wijngaard van de provincie.

‘Quitapenas’ is al 5 generaties lang eigendom van de familie Suarez die de eerste wijnstokken hebben geplaatst in het jaar 1880. Maar laten we beginnen bij het begin, in de badplaats ‘El Palo’ was er eens een taverne die ‘El Huertecilo’ heette. De lokale bevolking noemde de taverne ‘la bodega que nos quita las penas’ (de taverne die onze zorgen wegneemt) en was vooral bekend voor haar speciale wijnen en heerlijke gerechten.

De jaren ging voorbij en uiteindelijk besloot de familie Suarez een wijngaard op te richten in ‘Carretera de Guadalmar’, waar ze nu nog steeds de populaire en heerlijke wijnen van Malaga voortbrengen. De 3 voornamelijke wijnen zijn de Moscatel, Oro Viejo en Quitapenas Dorado. ‘Bodega Quitapenas’ heeft verscheidene tavernes over de hele provincie van Malaga waar je een heerlijk tapa kan proeven vergezeld met één van hun ongelooflijke wijnen. De meest geliefde tapas zijn de ‘pescaito frito’ (gefrituurde vis) en ‘marisco fresco’ (verse vis). Zowel een bezoek aan de bodega als aan de taverne is als een openbaring en de dé kans om de authentieke smaak van Malaga te proeven.

Locatie
Carretera Guadalmar 12
29004 Malaga
Website

Reservatie
Contactformulier (http://www.quitapenas.es/en/contact.html)
Telefoonnummer: +34 952 247 595

Bodega Antigua Casa de Guardia

In 1840 is het bedrijf opgericht door José de la Guardia en al vanaf het begin had het een goede naam verworven en werd als enige officiële leverancier van Malageense wijnen tot in 1868. De wijnen van Malaga waren namelijk de favoriet van Hare Majesteit de Koningin Isabel II van Spanje.

De oudste bodega van Malaga ligt in de bergen van Malaga, en meer specifiek in ‘La Barriada de Olías’.

Als je wijnliefhebber bent, dan ben je bijna verplicht een bezoekje te brengen aan de meest antieke bodega van Malaga en de uitstekende wijnen te proeven. Het is de perfecte kans om de wijngeschiedenis van Malaga te ontdekken aan de hand van de 160 jaar lange geschiedenis van ‘La Bodega Antigua Casa de Guardia’.

Locatie
Carretera Olías – Comares (zonder nummer), Finca El Romerillo
29197 Barriada de Olías, Málaga

Openingstijden
Van maandag tot donderdag: 10.00 – 22.00
Vrijdag en zaterdag: 10.00 – 22.45
Zondag: 10.30 – 15.30

Bodega y viñedo de la Capuchina

Het verhaal van de landbouwexploitatie van de ‘Bodega y viñedo de la Capuchina’ is begonnen bij de actieve boeren tijdens de Romeinse periode. Sinds 30 jaar is de familie García Segura trotse eigenaar van de boerderij en gebruiken nu de moderne teelwijzen zonder de waarden van de traditionele teelt te verliezen.

De bodega bevindt zich aan de noordelijke kant van de provincie, meer bepaald op de berghelling ‘Sierra de la Camorra’ in de gemeente ‘Mollina’. Het hele landschap bestaat wordt overspoeld met druiventeelt. ‘La Capuchina’ is het resultaat van het tropisch klimaat en de rijke gronden die een prachtige kleur en heerlijke aroma met zich meebrengen.

De prachtige streek

‘La Capuchina’ heeft een totale oppervlakte van 18 hectare en dankzij de meest moderne technologieën voor de wijnproductie maken ze tot 30 000 liter wijn per jaar.

Je kan hier genieten van een prachtige omgeving en de kunst van de druiventeelt en de productie van heerlijke witte en rode wijnen ontdekken. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur, die wordt afgerond met een wijnproeverij.

Voor meer informatie over prijzen en reservaties kan je de bodega best via mail contacteren via info@bodegalacapuchina.es.

Locatie
Cortijo La Capuchina
29532 Mollina, Malaga
Telefoonnummer: +34 952 11 15 65 / +34 679 15 36 39
Website

Bodega Garcia Hidalgo

In 2006 is ‘Bodega Garcia Hidalgo’ opgericht door de familie Garcia Hidalgo, gesitueerd in de charmante streek ‘El Llano de la Cruz de Ronda’. Vlakbij stroomt een rivier wiens wateren de oogstgrond bevochtigt, vandaag ook de naam ‘Alcobazín’ (alkoof) van hun artisanale wijnen.

Tegenover de warmhartige familie bodega woont Miguel Garcia Pereila, wijnmaker en eigenaar van de wijngaard. Hij heeft er bewust gekozen voor een kleine productie omdat hij de kwaliteit belangrijker vindt dan de kwantiteit. Hij gebruikt daarom ook geen moderne technologieën maar past enkel de traditionele productiewijzen toe.

Een artisanale, speciale en unieke wijn

‘Alcobazín’ is een wijn met een intense, complexe, aromatische en zeer aangename structuur die hoogst gewaardeerd wordt de klanten en de wijnliefhebbers. De 3 wijnen die ze produceren zijn Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Je kan kiezen voor een rondleiding door de bodega met een wijnproeverij maar je kan ook kiezen voor een heerlijk Spaans gerecht na de rondleiding en het proeven van de wijnen. Als je beslist om de indrukwekkende omgeving te ontdekken dan biedt ‘Bodega Garcia Hidalgo’ om te overnachten in een typisch Spaans appartementje.

Locatie
Paraje Partido Rural Los Morales (zonder nummer), Llano de la Cruz
29400 Ronda, Malaga

Reservatie
Telefoonnummer: +34 600 48 72 84 / +34 622 87 90 05
Emailadres: info@bodegasgarciahidalgo.es

Openingstijden
Geopend op zaterdag en zondag

Bodega Sánchez Rosado

De uit Antwerpen afkomstige Darifa El Makrini en Burno Laureys wonen sinds 2013 in Malaga en zijn sinds begin 2017 trotse eigenaren van Bodegas Sánchez Rosado. De bodega is in 1999 gesticht door de familie Sanchez – Rosado. Deze prachtige bodega ligt in de bergen boven het dorp Cartama en is daarmee de dichtstbijzijnde bodega vanaf Malaga, op zo’n 20 minuten rijden. De focus ligt op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit, gerijpt in Franse eiken vaten en verdere ontwikkeling van nieuwe wijnen en uitbreiding van de huidige productie. Voor groepen van 4 tot 20 personen worden bezoeken georganiseerd, inclusief bezoek aan de wijngaard, uitleg over de productie en aansluitend een wijnproeverij met tapas. Voor meer informatie over beschikbaarheid en prijzen, neem dan even een kijkje op de website.

Locatie
Pago de los Pilones, Viñas Viejas
Apartado correos 44
29570 Cártama, Málaga

Reservatie
Telefoonnummer: +34 648 79 00 70
Emailadres: info@bodegassanchezrosado.com

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 11:00-17:00
Zaterdag: 11.00-14.00
Zondag gesloten

Comments are closed.