Mijas

‘El pueblo blanco’, ofwel ‘Het witte dorp’, is de bijnaam van Mijas. Dit charmante dorp ligt op een rotsplateau en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een toeristische trekpleister. Dankzij haar typisch Andalusische uitstraling en haar prachtige natuur is Mijas een mooie plaats om te bezoeken en de sfeer van Spanje te proeven.

Ontdek Mijas

Mijas Pueblo is een pittoresk dorp, gelegen op een rotsplateau. Deze rots werd al bewoond door de Romeinen, de Moren en de Feniciërs.Tijdens de Romeinse bezetting werd het dorp ‘Tamisa’ genoemd. Het dorp was van economisch belang vanwege de weg ‘Vía Apia’ die de stad Cádiz met Malaga verbond. De Arabieren noemden het dorp ‘Mixa’, waarna het later ‘Mijas’ werd genoemd door de Christenen.

Mijas ligt op 32 km van Malaga en je kan ernaartoe via bus (M-112) vanuit het centrum van Malaga.

Mijas Pueblo
Aan de randen van Mijas pueblo is een park aangelegd waar men gezellig kan wandelen en vanuit dit hoger gelegen punt kan je ook genieten van een spectaculair uitzicht over de kust. Mijas Pueblo is de perfecte combinatie tussen het oude Spaanse dorp met Arabische invloeden en de hedendaagse charmante aanpassing ervan met mooie binnenplaatsen, tuinen, restaurants, … Aan de kant van de berg zie je witte huisjes die in levendig contrast staan met het groen van de pijnbomen, kortom een plaatje.

Mijas Costa
Mijas heeft een kustlijn van meer dan 12 kilometer en biedt allerlei mogelijkheden qua sport- en ontspanningsgelegenheden zoals golf, tennis, paardenrenbaan, waterpark …

La Cala de Mijas heeft de charme van een typisch oud vissersdorpje en is het stedelijk centrum van de kust van Mijas. Met een 1 kilometer lange wandeldijk is ‘La Cala de Mijas’ volledig toegewijdt aan zon, zee en toerisme. In het midden van de boulevard is ‘la Playa de la Cala-Butibamb’ gelegen, het meest bekende en servicegerichte strand van Mijas.

Door de strategische ligging van de kust is het altijd het doelwit geweest van aanvallen door de verschillende culturen die Mijas al gepaseerd zijn. Vandaar zijn er wachttorens gebouwd, oftewel ‘Las Torres Vigías’. Deze werden gebouwd door de Feniciërs en Carthagers om de kust in de gaten te houden. Hoewel het de Arabieren waren die een moderne en perfecte bewakingsorganisatie ontwikkelden. Één van die wachttorens word Torrevieja of ook Torreón de la Cala genoemd. De toren werd gebouwd in 1540. Vandaag de dag bevindt zich in de toren het Studiecentrum van de wachttorens en de VVV van La Cala.

Heerlijk relaxen

Naast de toeristische attracties heeft de oude stad ook heel wat ontspanning te bieden.

Botanische tuin La Muralla
De botanische tuin ‘La Muralla’ is de perfecte plaats om volledig te ontspannen en al je zorgen te vergeten. Je kan er niet enkel de inheemse soorten bloemen van de provincie bewonderen maar ook de vrij rondlopende kalkoenen, kippen en eenden. Je kan zorgeloos genieten van het mooie uitzicht en het geluid van het stromend water vanaf een bankje in de schaduw. Hetgene dat meteen de aandacht trekt is de 15 meter hoge waterval die bij avondval volledig wordt verlicht op het ritme van de muziek. Er is ook een uitkijktoren, waar je het mooiste uitzicht hebt over Mijas. Het park is dagelijks 24 uur geopend voor bezoekers. Kijk op de website voor meer informatie.

Parque aquatico Mijas
Daarnaast heeft Mijas zijn eigen waterpark Aquatico genaamd voor het nodige verkoelende familie entertainment. In de wildwater rivier ‘Río Aventura’ kan je je best stevig vasthouden aan je band. Ben je klaar voor een 15 meter hoge vrije val? Dan is Kamikaze de ideale waterattractie!

Locatie
Carretera Nacional 340 km.209
Mijas Costa
29640 Fuengirola

Openingstijden
28 april – 31 mei: 10.30 – 17.30
1 – 30 juni: 10.30 – 18.00
1 juli – 31 augustus: 10.00 – 19.00
1 – 12 september: 10.30 – 18.00
13 september- 2 oktober: 10.30 – 17.30
(30 % korting vanaf 14.30)

Prijzen
Volwassenen: € 23
3- 7 jaar: € 12
8 – 12 jaar: € 17
Familietarief (2 ouders + 2 kinderen): € 58
65 – plussers: € 15

Tijd voor cultuur

De oude stad biedt bezoekers ook allerlei bezienswaardigheden en monumenten die zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken.

La iglesia de la Inmaculada Concepción
De kerk van de Onbevlekte Ontvangenis werd gebouwd in het jaar 836 door de Moren. Naar aanleiding van de bijbouw van een toren in Moorse stijl na de verovering in 1510 werd de kerk omgedoopt tot een Christelijke kerk.

Ermita y mirador de la Virgen de la Peña
In 1548 houwden de gebroeders Mercedarios een bedevaartsplaats uit de rotsen. De bedevaartsplaats herbergt het beeld van ‘La Virgen de la Peña’, de patroonheilige van Mijas. Het beeld van de Heilige maagd zou gevonden zijn in 1586 in een oud kasteel. De inwoners hadden het beeld er verstopt om te voorkomen dat het in de handen zou terecht komen van de Moren. In september vind het dorpsfeest plaats dat volledig in het teken staat van ‘la Virgen de la Peña’.

El Carromato de Max
Wie is Max? Hij geboren onder de naam D. Juan Elegido Millán, beter bekend onder zijn artistieke bijnaam professor Max. Hij is geboren in 1912 in Brihuega , Guadalajara. Hij studeerde geneeskunde, was een hypnotiseur en een internationaal bekende goochelaar. Hij was een echte reiziger en avonturier en had een voorliefde voor antiek. Tijdens zijn vele reizen verzamelde hij miniaturen met als doel een museum van miniaturen op te richten. Dit museum kwam daadwerkelijk tot stand in 1972 met een collectie die 360 stuks telt. Na het overlijden van Profesor Max in 1975 is het museum overgenomen door zijn erfgenamen, die het museum van miniaturen nog steeds uitbaten.

Openingstijden
Dagelijks geopend van 10.00 – 19.00
Entree: € 3

CAC Mijas (Centro de Arte Contemporáneo)
Het kunstcentrum heeft voor het eerst haar deuren geopend op 29 november 2013 en telt in het totaal zo’n 500 kunstwerken van grote artiesten. Het centrum bestaat uit drie verdiepingen: op de derde verdieping zijn er nog 2 expositiezalen met verschillende tijdelijke tentoonstellingen. In de eerste zaal vind je de expositie ‘ Picasso, amigos y contemporáneos’. De expositie bevat 86 kunstwerken, waarvan 60 van de Malageen Picasso. De tentoonstelling toont werken van Braque, Fujita, Dalí en Miró, werken van leermeesters van Picasso zoals Muñoz Degrain en Moreno Carbonero, en werken van vrienden van zijn vader, zoals Verdugo Landi, Horacio Lengo en Denis Belgrano.

Locatie
Calle Málaga, 28
29650 Mijas

Openingstijden
Zomeruren:
Dagelijks geopend van 10.00 – 19.00
Winteruren:
Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00

Prijzen
volwassenen: € 3
tot 18 jaar: GRATIS

El Molino de Harina
Vroeger stonden er welgeteld 22 meelfabrieken in Mijas waarvan nu slechts ruïnes van zijn overgebleven. Deze graanmolen is onlangs opgericht en is een reconstruering van de werking van een echte oude korenmolen aangedreven door waterdruk. Het gebouw is gelegen op ‘La Plaza del Compás de Mijas’ en behoort tot ‘Museo Histórico-etnográfico de Mijas’ (het historisch-etnografisch museum van Mijas). Het is ingebed in een natuurlijk gevormde rots. Het museum toont de traditionele taken die werken uitgevoerd in Mijas en omgeving.

Locatie
Avenida El Compás
29650 Mijas (Mijas Pueblo)

Entree: GRATIS

La Casa Museo de la Villa
El Museo Histórico Etnológico de Mijas, oftwel het historisch – etnografisch museum, is gevestigd in het gebouw van het oude stadhuis op ‘Plaza de la Libertad’ sinds 1995.

Het gebouw is verdeeld in drie verdiepingen waarvan enkel de de begane grond en de eerste verdieping gebruikt worden als expositiezalen.

Casa Museo de la Villa is een typisch Andalusisch dorpshuis met een binnenplaats vol met planten die het hele jaar doorbloeien. In de zomermaanden worden er ook flamenco concerten georganiseerd .

De collectie van de exposities bestaat onder andere uit een reizigers kunstcollectie en lokale ambachten, zoals landbouw- en viswerktuigen, oliemolens, een wijnkelder, een typische keuken van Mijas, enz.

Openingstijden
Dagelijks geopend van 09:00 – 19:00

Entree: € 1

El Museo del Vino
Zodra je het landelijke wijnmuseum van Mijas binnenwandelt realiseer je je dat het een plaats is vol met liefde en genegenheid die toegewijd is aan de Malageense wijn. El Museo del Vino is gevestigd in een gebouw uit 1839, La Casa de Trasformación de la Luz (Het Huis van Lichtransformatie)genaamd. Het museum bestaat sinds 1997 en bevat een heel breed assortiment van wijnen. Je kan hier genieten van een heerlijke wijnproeverij.

Locatie
Calle San Sebastián 14
29610 Mijas

Openingstijden
Maandag tot zaterdag: 12.00 – 16.00 en 18.30 – 23.00
Zondag: 12.00 – 16.00

Overnachten

Ondanks dat Mijas maar een klein stadje is, zijn er wel een aantal leuke en goede accommodaties waar je kunt overnachten.

Eurostars Mijas Golf & SPA ****
In het Eurostars Mijas Golf & Spa vertoef je in een stijlvol en ruim appartement met een fantastisch uitzicht. Het hotel is voorzien van een seizoensgebonden zwembad, een fitnesscenter en een wellnesscomplex. De appartementen zijn omgeven door een grote tuin en golfbanen.

Kijk voor meer beschikbaarheid, informatie en de actuele prijzen op Eurostars Mijas Golf & SPA.

Locatie
Avenida Gran Bretaña (geen nummer)
29650 Mijas

Vanaf € 48 per nacht

Eurostars Mijas

TRH Mijas ****

Hotel TRH Mijas is een charmant hotel vol van Andalusische invloeden. Rondom het hotel vind je Andalusische binnenplaatsen met kleurrijke tuinen en mooie fonteinen. Verder beschikt het hotel over een sauna, tennisbaan, buitenzwembad en een restaurant waar mediterrane gerechten geserveerd worden. De kamers beschikken elk over een prachtig uitzicht over de bergen, de oceaan of het zwembad.

Neem een kijkje op
TRH Mijas voor meer informatie, de beschikbaarheid en de huidige prijzen.

Locatie
Tamisa 2
29650 Mijas

Vanaf € 54 per nacht

TRHMijas

De smaak van Mijas

De gezellige straatjes zijn voorzien van restaurants en typische tapasbars. Hier zijn enkele voorbeeldjes van restaurants waar je de lokale culturele gastronomie kan proeven.

Restaurante Meson de Calahonda
De typische charmante en lekkere Spaanse keuken vind je in ‘Meson de Calahonda’. Na een hartige verwelkoming kan je genieten van de Andalusische culinaire hoogstandjes, die zeer geliefd zijn bij de plaatselijke bevolking. Het restaurant heeft fantastische wijnen en visgerechten en is gelegen aan een gezellig pleintje.

Locatie
centro comercial El Zoco
29649 Sitio de Calahonda

El Mirlo Blanco

El Mirlo Blanco is nog echt een authentieke spaanse bar in Mijas Pueblo die al uitgebaat wordt sinds 1968. Het restaurant is wat hoger gelegen op ‘la cuesta de la villa’ met een gezellig terras.Het restaurant is gespecialiseerd in de Baskische keuken waar ze enkel hoge kwaliteitsproducten voor gebruiken. Een populair gerecht is onder andere ‘kokotxas de merluza'(heek). Je hebt ook de mogelijkheid om de gastronomische gerechten te combineren met een lekkere streekwijn.

Locatie
Calle Cuesta de la Villa 2
29650 Mijas

Tips

– Tijdens de zomermaanden is La Feria de Artesanía en Mijas Pueblo.

Comments are closed.