Oud en nieuw in Malaga

Ben jij met oud en nieuw in Malaga? In deze stad wordt oudejaarsavond, net als kerst, vooral met familie en vrienden gevierd. Ook in de stad is het gezellig tijdens de jaarwisseling! Wij vertellen je alles over de tradities, feestjes en restaurants voor jouw perfecte jaarwisseling van 2023.

Oudejaarsavond

Oudejaarsavond wordt in Spanje anders gevierd dan in Nederland. In Nederland steekt iedereen zijn eigen vuurwerk af. In Spanje organiseren de gemeenten een vuurwerkshow. Ook in Malaga wordt er tijdens de jaarwisseling een vuurwerkshow georganiseerd. Een typisch Spaanse oudejaarsavond begint met een uitgebreid diner met de hele familie. Op de pleinen van Malaga is het in de stad gezellig druk met mensen die samen genieten van het vuurwerk dat er te zien is. Daarna wordt de jaarwisseling tot in de late uurtjes goed gevierd in verschillende clubs en kroegen!

Tradities

12 druiven

Misschien is dit wel de bekendste Oudejaarstraditie van Spanje. Het nieuwe jaar wordt in Spanje namelijk ingeluid met 12 klokslagen, waarbij bij elke klokslag een druif wordt gegeten. De druiven staan voor geluk voor het komende jaar. Leuk om te weten; het eten van de 12 druiven is eigenlijk een economische traditie. In 1909 hadden de druiventelers in Alicante een overschot aan druiven en wisten ze niet wat ze ermee moesten doen. Ze hebben dit toen bedacht om het overschot aan druiven toch te kunnen verkopen.

Rood ondergoed

Naast het eten van 12 druiven na 12 uur kent Spanje nog meer tradities met Nieuwjaar, waaronder bijvoorbeeld het dragen van rood ondergoed, wat zorgt voor meer liefde in het nieuwe jaar. Deze traditie komt uit de Middeleeuwen. In eerste instantie geloofde men dat rood de kleur van de duivel was, waardoor niemand toentertijd rode kleding droeg. Later veranderde dit en werd rood gezien als de kleur die symbool stond voor liefde en geluk. Omdat het nog steeds een beetje een taboe was, gingen de mensen rode lingerie dragen; dit zou dan zorgen voor liefde en geluk, maar dan zonder dat andere mensen dit zagen. Niet alleen in Spanje, maar ook in Italië en Turkije kennen ze deze traditie.

Cava

Met iets sprankelends, zoals een toast met cava, champagne of cider het nieuwe jaar ingaan, dat doen de Spanjaarden maar al te graag! Scoor een fles bij een supermarkt in de buurt, en toast samen op het nieuwe jaar!

Dineren op oudejaarsavond

Wil je op oudejaarsavond gezellig met elkaar een hapje eten? Houd er dan rekening mee dat veel restaurants gesloten zijn of gebruik maken van een oudejaarsmenu. Wij hebben hieronder wat lekkere restaurants voor je op een rijtje gezet.

El Mesón De Cervantes

Geniet van een heerlijk Oudejaarsavond Diner bij restaurant El Mesón de Cervantes, een sfeervol en chique restaurant met open keuken. Je kunt hier dineren voor €160,00 per persoon. (Voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar geldt een tarief van €110,00 per persoon en voor kinderen onder de 12 jaar van €70,00 per persoon). Deze prijs is inclusief aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, toast en drankjes!

Locatie
Calle Álamos 11
29012 Malaga
Website

Asador Ovidio

Bij dit restaurant scoor je voor €99,00 je oudejaarsavond diner. Start je diner met niet één, maar met maar liefst drie voorgerechten. Geniet vervolgens van een heerlijk stuk entrecote of vis en sluit de avond af met een huisgemaakte cheesecake.

Locatie
Calle José Denis Belgrano 11
29015 Malaga
Website

Hotel Los Dolmenes

Bij dit driesterrenhotel vier je oudejaarsavond in stijl. Na het diner volg je live het aftellen naar het nieuwe jaar, eet je volgens Spaanse traditie 12 druiven en begin je 2024 met een spectaculair nieuwjaarsfeest voor €250,00 per koppel!

Goed om te weten: ben je ook nog op zoek naar accommodatie? Voor dit oudejaarsdiner met nieuwjaarsfeest inclusief een tweepersoonskamer en ontbijt betaal je €400,00 per koppel.

Locatie
Calle Dr. Juan Herrera
29200 Malaga
Website

Feesten op oudejaarsavond

Genoeg leuke clubs en feestjes in Malaga! Het aftelmoment is het bekendste feest met oud & nieuw in Málaga. Samen met de locals kun je aftellen en meedoen aan dé nieuwjaarstraditie van Spanje op Plaza de la Constitución. Rond 22.00 uur begint het plein langzaam vol te lopen. Vanaf 23.00 uur is er live muziek die de hele avond doorgaat tot 02.00 uur. Behalve natuurlijk met het aftellen ;). Voor het aftellen deelt de gemeente van Malaga hier jaarlijks zakjes uit met 12 traditionele geluks druiven. Verder zijn er na het aftelmoment ook veel feesten in verschillende clubs in Malaga. Hier heb je dan wel een kaartje voor nodig. Vaak zijn deze kaartjes inclusief een aantal drankjes.

Sala Gold

Wil jij na 00.00 uur feesten tot in de vroege ochtend? Dan kun je de hele avond terecht in Sala Gold. Deze club gaat open om 00.01 en heeft vervolgens geen sluitingstijd. De entree is €40,00 inclusief vier drankjes. Het is ook mogelijk om voor de avond een VIP tafel te boeken. Kijk voor meer informatie op de website.

Locatie
Calle Luis de Velázquez 5
29008 Malaga 


Openingstijden: 00.01 – tot laat 
Website

Club Amazonia

Club Amazonia opent ook haar deuren na klokslag 00.00 uur. Voor de club zijn verschillende tickets beschikbaar. Zo kun je een ticket kopen van €30 inclusief twee drankjes. Of een ticket van €40 inclusief vier drankjes. Let er wel op dat je bij deze club voor een bepaalde tijd binnen moet zijn anders moet je extra bij betalen.

Locatie
Calle ​​Santa Lucía
29008 Malaga

Openingstijden: 00.00 – 07.00 uur
Website

Tips!

  • Ben je van pplan om ook na oud en nieuw nog in Malaga te blijven? Dan heb je wellicht wat aan de tips op onze pagina winter in Malaga
  • Wil je alvast voor oud & nieuw vast de stad verkennen? Neem dan een kijkje of de fietstour iets voor jou is. 
  • Nog opzoek naar een overnachtingsplek? Kijk dan op de slaaplekker pagina en zoek een hotel dat bij je past.

Comments are closed.